Het weer volgens Marco Verhoef

NOS-weerman Marco Verhoef kreeg in 2015 de Duidelijketaalprijs vanwege zijn heldere taalgebruik. Daar kan ik me wel in vinden. Hij is inderdaad een fijne weerman die in duidelijke taal spreekt. Maar ook op andere manieren onderscheidt hij zich van andere weermannen en -vrouwen.

Stopwoorden
In een stuk over de toekenning van de Duidelijketaalprijs op nos.nl lees ik: “Volgens de jury heeft Verhoef een prettige, harde stem, waardoor hij steeds goed verstaanbaar is. Verder is zijn Nederlands accentloos, vermijdt hij jargon en moeilijke woorden en spreekt hij in korte en gemakkelijke zinnen.” Klopt allemaal en jargon spreekt hij niet, maar hij heeft wel een paar stopwoorden. Het eerste is plaatje (Corejanne en ik schreven er al eerder over op Taalpraat). De foto’s en weerkaarten die hij laat zien, heten altijd plaatjes. Soms is het zelfs een “prachtig plaatje”. Het tweede stopwoord is exemplaar. Als hij over zware onweersbuien spreekt, noemt hij die bijvoorbeeld graag “pittige exemplaren”.

Populair
Een tweede kenmerk van zijn taal is dat hij genoegen lijkt te scheppen in het populariseren van zijn weerberichten. Zo sprak hij vorige week in een van zijn voorspellingen voor Spanje en Portugal niet over “veel regen”. Nee, dat is te gewoon. Volgens Marco zou het “een natte boel” worden en even later voorspelde hij zelfs “een kleddernatte boel”. Hij zegt ook niet dat de buiigheid afneemt. Bij hem wordt dat: “We zien het verpieteren”. En als het dan begint op te klaren, zien we “af en toe een streepje licht”.

Een streepje
En met “een streepje licht” komen we bij het derde en laatste opvallende kenmerk van de taal van Marco Verhoef: hij is dol op het gebruik van zogeheten ‘graadaanduidende’ uitdrukkingen als “een druppeltje” en “een klap”. Bij Marco valt er “mogelijk een druppeltje motregen” en misschien “een klap onweer”. En als er fikse buien aankomen, spreekt hij over “een behoorlijke plons regenwater”.

Ga zo door
Wat mij betreft, mag Marco Verhoef nog vaker het weerbericht op tv doen. Zoals in het eerdergenoemde juryrapport staat, is hij inderdaad goed verstaanbaar en prettig om naar te luisteren. En saai zijn Marco’s weerberichten al helemaal nooit. Ga zo door!

11 reacties op Het weer volgens Marco Verhoef

 1. ton verjans zegt

  Helemaal mee eens. Schril contrast met de dame – ik ben haar naam vergeten – die het weerpraatje ook vaak presenteert en die altijd de laatste bus moet halen!

 2. K. Daver zegt

  Wat mij ook opvalt dat alle weermannen en vrouwen vaak de aanduiding ‘her en der’ gebruiken terwijl ik in het gewone spraakgebruik toch veel vaker ‘hier en daar’ beluister. Het ‘her en der’ vind ik wat belegen klinken.

 3. Kees Maljaars zegt

  Wat mij betreft heeft Marco Verhoef de Duidelijketaalprijs helemaal verdiend – het is inderdaad een genoegen naar hem te luisteren. Overigens luister ik ook graag naar de andere weermensen, waarbij ik geen kwaad woord wil horen over Willemijn Hoebert.
  Eén stopwoord, waarvan Marco zich graag bedient, wil ik nog aanstippen: er is bij hem zo vaak ‘ruimte voor de zon’. Ik houd van de zon (ook van de regen trouwens), maar niet van ruimte voor de zon.

 4. Jolande zegt

  Zeer verdiend inderdaad. Nu heeft hij weinig concurrentie van formaat, moet ik zeggen. Zo valt het ons op dat de uitdrukking “we krijgen te maken met (…)” wel erg besmettelijk is. Alle andere weermannen en -vrouwen dan Marco Verhoef gebruiken het veelvuldig. We hebben er inmiddels een sport van gemaakt om het aantal keren binnen eenzelfde bericht te turven. Het is zelfs gangbaar bij de regionale omroepen. Nogal irritant.

 5. Niek zegt

  Ook te horen bij weermannen en -vrouwen: er is niet al te veel wind. Hoeveel wind is dat? Is dat weinig wind of iets meer dan weinig wind? Of is het iets minder dan veel wind? Hoeveel Beaufort is dat? En als er wel al te veel wind zou zijn, stormt het dan? Beetje onduidelijk.

 6. Wouter zegt

  Herhaling is de toverkracht van de reclame. Niet waar?
  En ook voor een weerman of weervrouw is dat niet anders.
  Ook al is het weer elke dag anders toch zijn er elke keer weer standaardwoorden of -gezegden die mij absoluut niet storen.
  Marco Verhoef mag voor mij nog vele malen het weer presenteren. Dat geldt wat mij betreft ook voor weervrouw Willemijn Hoebert die het ook uitstekend doet. Weer of geen weer> Windstil of windkracht 10 van mij verdienen ze een tien.

 7. Pieter Biezenaar zegt

  Verhoef is prima, veel anderen zijn ook goed, ieder met hun eigen stijl. Ik heb wel wat moeite met RTL4-dames die hun informatie presenteren alsof ze voor een kleuterklasje staan. Maar alle weerpresentatoren m/v hebben het over vallende buien. Zowel op radio en tv als in de krant. Dat is een hardnekkige fout bij allen. Een bui is tijdelijke neerslag. De bui zelf valt niet, maar wel de regen, sneeuw of hagel waaruit die bui bestaat.

 8. Rinus zegt

  Af en toe een aparte opmerking kan ook geen kwaad. Zo hoorde ik eens : Het wordt morgen prachtig weer. Voor mensen die van regen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *