Lenteplaatje

Het weerbericht van het NOS Journaal begint de laatste tijd steeds met een door een gewone Nederlander gemaakte foto. Meestal een bovengemiddeld mooie foto van een landschap, wolkenpartij of bijzonder weerfenomeen. Maar als Marco Verhoef het weer bespreekt, heet het bijna nooit een ‘foto’.

Welk woord gebruikt hij dan wel? Zoekt u maar eens mee. Het volgende kenmerkende fragment komt uit het weerbericht in het 6-uurjournaal van woensdag 22 maart. Na alle ellende van het dagelijkse nieuws komt een opwekkend weerbericht. “Gaan we naar het weer, Marco”, zegt nieuwslezeres Astrid Kersseboom. En we zien een foto van bloesem tegen een staalblauwe lucht: “Eh … lenteplaatje”, zegt Astrid. Het bruggetjes is gemaakt.

“Het plaatje is prachtig”, zegt Marco. “Van achter glas, zeg ik erbij. Want de wind maakt het voor het gevoel misschien net even iets minder lente dan dat je aan dit plaatje doet vermoeden. En dat hebben veel mensen ervaren als ze vandaag naar buiten keken. … En dan kijken we naar de vrijdag. Dan hebben wolken veel minder ruimte. Een prachtig lenteplaatje. … En dan is het plaatje fraai, maar met deze wind en deze temperaturen, ja, valt het misschien wat tegen wat het echte lentegevoel betreft.”

Juist ja. Plaatje dus. En in deze tijd van het jaar is het niet zo maar een plaatje, maar een lenteplaatje. Dat begon al op dinsdag 21 maart: “Morgen vergelijkbaar weer met vandaag. Een lenteplaatje.” En dat ging gewoon weer verder op donderdag 23 maart: “Het was een prachtig plaatje.” En dat was zeker niet de laatste keer.

Marco Verhoef won in 2015 de Duidelijketaalprijs: “Volgens de jury heeft Verhoef een prettige, harde stem, waardoor hij steeds goed verstaanbaar is. Verder is zijn Nederlands accentloos, vermijdt hij jargon en moeilijke woorden en spreekt hij in korte en gemakkelijke zinnen.” Maar om het plaatje compleet te maken, hij heeft ook een stopwoord.

6 reacties op Lenteplaatje

 1. Tony Parr zegt

  Grappig.

  Maar gaat het hier om een ‘stopwoord’? Ik zou het in het Engels eerder een ‘catchphrase’ (of misschien ‘catchword’) noemen. Mijn gevoel zegt dat, basically, weet je, een stopwoord iets anders is.

 2. Marcel zegt

  Je hebt gelijk, Tony. Dus, eigenlijk. Heb je, zeg maar, een beter Nederlands woord? Misschien is het, inderdaad, gewoon ‘iemands favoriete woord’?

 3. Ton Verjans zegt

  Nog even over Marco Verhoef: ik beaam wat ik over zijn presentaties lees, maar bovenal waardeer ik het dat hij in een normaal en goed te volgen tempo spreekt. Vergelijk dat maar eens met de dame die af en toe verschijnt. Het lijkt wel of ze de laatste bus nog moet halen. Alweer iemand die besmet is door DWDD.

 4. Marcel zegt

  Dat is waar, Ton. Ik neem aan dat je Willemijn Hoebert bedoelt. Zij is overigens ook door het plaatjesvirus besmet!

 5. Pingback: Het weer volgens Marco Verhoef | Taalpraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *