Overstekend vee

Op een van mijn hardlooproutes passeer ik twee veeroosters op de Engelsedijk in ‘s-Hertogenbosch. Als voetganger of hardloper kun je ze via twee poortjes omzeilen, maar ik wandel toch altijd voetje voor voetje over de roosters. Bij beide roosters staat een verkeersbord. Dat zie je hiernaast. Iedere keer als ik de twee waarschuwingsborden aan de noord- en zuidkant zie, moet ik glimlachen. De ene keer nog meer dan de andere.

Koeien
Zoals je waarschijnlijk weet, betekent het bord ‘Pas op: overstekend vee’. Het interessante aan het bord op de Engelsedijk is dat er apart wordt aangegeven dat het vee van twee kanten kan komen. Dat is toch overbodig, of niet? Ik heb in ieder geval nooit geleerd dat het bord betekent ‘Pas op: overstekend vee van links’ of ‘Pas op, overstekend vee van rechts’. Maar blijkbaar zijn zelfs de twee pijlen niet genoeg. Kijk maar eens wat er onder het verkeersbord aan de zuidkant van het rooster staat:

Wat is het idee achter de extra mededeling ‘LET OP! Er kan nog een koe aankomen’? Het lijkt nu alsof degene die het bord heeft geplaatst, de betekenis van het driehoekige bord met rode rand heeft geïnterpreteerd als: ‘Let op: er kan hier een koe oversteken’. Dus ‘als er iets oversteekt, dan is het één koe’. Met het blauwe bord wordt duidelijk gemaakt dat het er ook meer kunnen zijn. Tja. Die mededeling lijkt me net zo overbodig als de twee pijlen.

De andere kant
Het wordt nog boeiender. Kijk maar eens:

Dit is wat je ziet als je de roosters van de noordkant benadert. Blijkbaar hoeft de verkeersdeelnemer  aan deze kant van de roosters niet te worden verteld dat er meer dan één koe de weg kan oversteken. Curieus.

Vee
Maar we zijn er nog niet. Het verkeersbord betekent ‘Pas op: overstekend vee’ en is dus niet beperkt tot koeien (of één koe). Het kunnen bijvoorbeeld ook schapen zijn. Dat maakt het blauwe bord ‘LET OP! Er kan nog een koe aankomen’ bijzonder. Blijkbaar gaat het op deze ‘oversteekplaats’ alleen maar om koeien en op zich is dat niet gek als er op het bord een koe is afgebeeld. Maar kijk eens hieronder wat ik vorige week zag toen ik de roosters passeerde? Wat staat er links op het gras?

Zie je het? Een paard. Toen ik eraan kwam hollen, stond het nog midden op de weg. Helaas kwam er net een auto aan toen ik mijn telefoon pakte om een foto te maken, waardoor het paard naar de berm werd gedwongen (er stonden trouwens nog meer paarden links, maar die staan niet op de foto). De vraag is of je een paard tot ‘vee’ kunt rekenen. Volgens mij niet en dat maakt de tekst op het blauwe bord nog grappiger.

5 reacties op Overstekend vee

 1. Astrid den Besten zegt

  Dit is wel heel bijzonder … vooral die op spoorwegovergangen gebaseerde tekst?! Alsof je ter hoogte van het veerooster door een koe op snelheid geraakt kan worden (maar daarna niet meer). Goed uitkijken, Marcel!

 2. Corinne Nederlof zegt

  Het lijkt mij een tekst met een knipoog. Om jou (en nu ook jouw lezers) tot glimlachen te verleiden. En het werkt!
  Freek de Jonge maakte ooit een grap over dat NS-bord: ‘Ze hebben wel twéé treinen bij de NS’.

 3. A. Helmus zegt

  Vanwege je loeigoede bericht, Marcel, ben ik deze maandag grinnikend ingegaan.
  Misschien is een run richting het gemeentehuis de volgende keer een goed idee. Om erachter te komen wat de ontstaansgeschiedenis van deze glimlach veroorzakende verkeersborden is. Maar..misschien ook beter om dit níet te doen. Het mysterie tovert nu iedere keer een glimlach op je gezicht als je er langs komt.

 4. Ton Verjans zegt

  Hallo Marcel,
  Het lijkt wel een natura-2000-gebied, daar in jouw omgeving. Wellicht dat de laatste koe dan ook meteen de borden kan meenemen.😃
  Groet,
  Ton

 5. Han zegt

  Leuk om te lezen, Marcel!
  Hier in het buitengebied ben ik dezelfde opstelling van borden tegengekomen tijdens het hardlopen, inclusief tekst “Let op! Er kan nog een koe aankomen”. Ook ik moet glimlachen als ik er langs loop, en heb zelfs mijn vriendin eens op sleeptouw genomen om het te laten zien.
  Voor mij zit het leuke erin dat je de traag bewegende koe normaliter totaal niet in verband brengt met de mechanische trein (waar we het welbekende bordje van kennen). Leuk gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *