Lekker kort (deel 1)

Te koopVroeger, heel vroeger, toen internet en mobieltjes nog niet bestonden en we ons nieuws vooral uit kranten haalden, telde elke letter. Letterlijk. Vooral de krant op zaterdag stond bol van de advertenties. Klein en groot. Met name bij de kleine advertenties draaide alles om ruimte en om geld: je betaalde per regel. Als je op zoek was naar een nieuwe partner of als je een tweedehands wasmachine te koop had, plaatste je een ‘kleintje’ in de krant: “Te koop. Miele wasmachine. Z.g.a.n. Nr. 135.” Z.g.a.n. Wie kent de afkorting nog?

Marktplaats
Gelukkig hebben we nu Marktplaats.nl. Daar vind je z.g.a.n. nog: “Bosch vrijstaande vaatwasmachine, met GARANTIE en z.g.a.n.!” en “Mooie z.g.a.n. lg g2”. De tweede is best ingewikkeld, maar als je de rest van de tekst leest, kom je er wel uit: “Mooie lg g2 zo goed als nieuw incl oplader heb geen doosje mee half jaar oud mvg”. Let niet op de tikfout en het ontbreken van interpunctie. Gelukkig legt de verkoper de afkorting z.g.a.n. uit.

Handig
Afkortingen zijn handig. Vroeger kon je er ruimte (en geld) mee besparen in advertenties. Denk ook maar eens aan de advertenties van makelaars vroeger. Tegenwoordig speelt ruimte veel minder een rol. We brengen alles via internet aan de man en vrouw en de ruimte op internet lijkt onmetelijk. De beschrijvingen van huizen op Funda zijn veel uitvoeriger dan ze ooit waren. Makelaarsafkortingen zoals b.g. (begane grond), kkn (keuken), t.k. (te koop) v.v. (voorzien van) zijn daardoor in feite overbodig geworden.

Zuinig
De nieuwe media hebben toch ook weer een nieuwe behoefte aan afkortingen voortgebracht. Ten eerste omdat sommige media – net als de voormalige ‘kleintjes’ – beperkte ruimte bieden. Dat geldt met name voor Twitter. Je hebt maximaal 140 tekens om een boodschap over te brengen. Dat noopt tot spaarzaamheid. Afkortingen bieden dan uitkomst.

Te zuinig
Afkortingen zijn ook om een tweede reden buitengewoon handig: we communiceren tegenwoordig zo veel schriftelijk – via bijvoorbeeld sms en Whatsapp – dat we wel zuinig moeten omspringen met onze (schrijf)tijd. Zo kreeg ik onlangs het volgende berichtje van een vriendin: “Stom ben ik, vrijdag heb ik die cursus. W/e f begin vlgd wk? Lfs.” Lekker beknopt. Maar ja, communicatie werkt alleen als je elkaars taal spreekt. Ik begreep dat we onze afspraak op ‘vrijdag’ moesten verzetten naar ‘volgende week’, maar ik zit nog steeds te puzzelen op de betekenis van “W/e f”. Je kunt dus ook te zuinig zijn.

We moeten het kort houden. Lees volgende week deel 2.

reactie op Lekker kort (deel 1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *