Aardappel anders

aardappelBestelt u bij uw volgende bezoek aan de snacktaria voor de aardigheid eens een uitgestelde kreukelfriet met wietsaus. Eens kijken of de plaatselijke aardappeldealer snapt waar u het over heeft.

De aardappel was prominent in het nieuws de laatste weken. Eerst was daar het onderzoek van de universiteit van Cambridge. Hierin werd onderzocht of ‘likes’ van Facebookgebruikers iets zeggen over hun persoonlijkheid. Wat blijkt? ‘Heb je kreukelfriet geliked? Dan ben je slim.’ Vervolgens trakteerde Leen Vervaeke ons op een smakelijk artikel in de Volkskrant: ‘Uitgestelde friet voor Belgische daklozen’. Hoe werkt dat? Awel, Eric Duhamel van Fritkot Bompa in Brussel heeft zich laten inspireren door de ‘uitgestelde koffie’, een idee uit Napels waar cafébezoekers naast hun espresso een tweede koffie bestellen, die niet wordt opgedronken, maar gereserveerd voor een dakloze. Zo werkt het ook met de ‘uitgestelde friet’: één zak friet voor de prijs van twee. De klant krijgt een waardebon die vervolgens aan een dakloze of een buurtwerker kan worden overhandigd.
Friet is ook maar friet, er moet wel een sausje bij. Uitgekeken op een patatje oorlog of een ordinair frietje met? Dan hebben we nu: wietsaus. ‘Een snackbarketen gaat in Amsterdam en Utrecht patat met wietsaus verkopen. De basis is een Vlaamse mayonaise, waaraan een concentraat van hennep is toegevoegd’, meldt NOS.nl. ‘Patatje met wietsaus’ werd prompt gebombardeerd tot ‘neologisme van de week’ door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Niet slecht voor een aardappel.

reactie op Aardappel anders

  1. Dick Kuyper zegt

    Gehoord in MacDonald tv reclame:
    friet gemaakt van echte aardappelen!
    Vraag me af waar ze hiervoor de friet van maakten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *