Toepasselijke namen

VoetbalEster Bal. Dat is, zo zagen wij op 6 januari in Nieuwsuur, de naam van de woordvoerder van voetbalclub Vitesse. Zou zij op grond van haar naam bij deze werkgever zijn gekozen? Dat kan toch bijna geen toeval zijn.

Taalpraat verzamelt toepasselijke namen zoals die van Ester Bal. Een paar voorbeelden, in alfabetische volgorde, uit de media:

De heer Buis, algemeen directeur van de NV Westerscheldetunnel.

Lucienne van der Geld. Zij is woordvoerder van de Notariële Beroepsorganisatie en kwam op 5 januari in het NOS Journaal aan het woord over de mogelijkheid van belastingvrij schenken voor de financiering van een woning.

Leon de Kogel. Voetballer van beroep. De Kogel staat op de loonlijst van FC Utrecht, maar speelt momenteel voor VVV-Venlo. Staat alleen de naam De Kogel al niet bijna garant voor een paar loeiharde pegels?

Gerard Kraakman. De heer Kraakman was een paar jaar geleden te gast in EenVandaag omdat hij slachtoffer was van een roofoverval.

Han Moraal. De heer Moraal, landelijk hoofdadvocaat-generaal van het Openbaar Ministerie, gaf in het NOS Journaal van vrijdag 21 februari een toelichting op de discussie rondom de huisvesting van pedoseksueel Benno L. in Leiden.

Sipko Schat. Op nos.nl lazen we op 10 januari dat Rabobankbestuurder Sipko Schat een gouden handdruk van een jaarsalaris (884.000 euro) had of zou ontvangen. Schat was binnen de bank eindverantwoordelijk voor de medewerkers die de liborfraude pleegden en moest vanwege de affaire opstappen.

Joop Schoonman. De heer Schoonman was de eerste directeur van het Instituut voor Duurzame Energie.

Willem Takken. Prof.dr.ir. Willem Takken, van de Wageningen Universiteit, was een paar jaar geleden te gast in EenVandaag en sprak over de toename van teken, die dus in bomen zitten.

Mevrouw I. de Wolf. Van de Raad voor Dieraangelegenheden (in het NOS Journaal jaren geleden).

Henk Zomerdijk. Voor ons nog steeds de meest toepasselijke en onvergetelijke naam. Hij kwam in 1995 landelijk in het nieuws toen hij als burgemeester opdracht gaf voor de evacuatie van Ochten, omdat de dijken van dit rivierendorp op doorbreken stonden.

Het zijn zo maar een paar voorbeelden. Ongetwijfeld kent u er nog veel meer.

16 reacties op Toepasselijke namen

 1. Gabriëlle zegt

  Vorig jaar kopte de krant: Sabine Uitslag kandidaat-voorzitter huidtherapeuten … Behoeft verder geen toelichting denk ik?
  Hartelijke groet, Gabriëlle

 2. Corejanne zegt

  Wekt echt vertrouwen, net als rijles nemen bij autorijschool Bons. Dank voor je reactie!

 3. Corejanne zegt

  Walter,
  Over angstaanjagend gesproken: wat te denken van onze Minister van Veiligheid die Opstelten heet?

 4. Jan Klerkx zegt

  Leuke voorbeelden, en er zijn er natuurlijk talloze meer. Maar het gaat wel vrijwel altijd over achternamen. Ik ben een keer een geval tegengekomen waar de vóórnaam paste bij het beroep. In een briefje op een prikbord bood iemand zanglessen aan, die met zijn voornaam Octave heette!

 5. Jos Ensink zegt

  ook leuk: in Rotterdam zat vroeger (misschien nu ook nog wel) een firma die handelde in rolstoelen, looprekjes, krukken e.d. met de toepaselijke naam: Beenhakker

 6. Tracey Drost-Plegt zegt

  Als studente in Maastricht had ik ooit een huisgenote met de achternaam Arts. Zij studeerde (uiteraard) geneeskunde.

 7. Ton Verjans zegt

  En wat te denken van Maxima, die nou niet echt tot de minima gerekend kan worden?

 8. Ton Verjans zegt

  Deze schoot me ook nog te binnen: geruime tijd geleden had de SOA-stichting een directeur met de naam Paalman of Paalmans. Mag die ook nog?

 9. Acer zegt

  Dit is waar.
  Ik ken iemand die zijn achternaam ‘Arts’ is en hij studeert geneeskunde. Dit is wel gek.
  Maar ik vind speciale namen wel interessant.

 10. Jan Th. Lensen, Heerenveen zegt

  Meppel had vroeger ( vijftiger/ zestiger jaren van de vorige eeuw) een agent met de achternaam Boef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *