Kromme zinnen, mooie zinnen

Vorige week zag ik bij het opstarten van Google toevallig dit: “Hoogste temperatuur van Europa in de Valencia regio met een warme week op komst in Spanje.” Wat een lelijke, onevenwichtige kop: ‘de Valencia regio’ klinkt als vertaald Engels en het verband tussen het eerste en het tweede deel van de kop is op z’n zachtst gezegd wazig. Ik opende het artikel en de rest van de tekst bleek niet veel beter. Ik moest denken aan een prachtig Engels boek over de kunst van het schrijven van mooie zinnen dat ik een paar jaar geleden met veel plezier las. Ik pakte het boek erbij en was meteen weer verkocht.

Warm weer in Spanje
Voordat ik enkele tips uit het boek met je deel, eerst nog een paar kromme zinnen uit het nieuwsbericht over het weer in Spanje:

Volgende week zal het in bijna heel Spanje warmer zijn dan normaal. Dit komt door hoge luchtdruk die zorgt voor stabiel weer en eventuele Atlantische stormen blokkeert. De temperaturen zullen geleidelijk stijgen, vooral in de tweede helft van de week, tot 35 graden in sommige delen van het land.

Zie je dat bijvoorbeeld de tweede zin totaal uit balans is? Wat ook opvalt, is het gebruik van de toekomende tijd. Weerberichten lezen veel prettiger in de tegenwoordige tijd. De derde zin stoort door de onrustige woordvolgorde. Dat is eenvoudig op te lossen door ‘tijd’ en ‘plaats’ naar voren te halen voor (a) een mooi contrast met het begin van de eerste zin en (b) nadruk op de belangrijkste informatie: de hoge temperatuur (’35 graden’):

Volgende week is het in bijna heel Spanje warmer dan normaal. Hoge luchtdruk zorgt voor stabiel weer en blokkeert mogelijke Atlantische stormen. Vooral in de tweede helft van de week stijgen de temperaturen in sommige delen van het land geleidelijk naar 35 graden.

Lofzang op de zin
Het boek over mooie zinnen dat ik van harte aanbeveel, is First You Write a Sentence (2018) van de Britse hoogleraar Joe Moran. Het is een Engelstalig boek, maar veel van de adviezen die hij geeft, gelden ook voor het Nederlands. Een paar citaten:

 • “Rhythm is the song of life”: zorg ervoor dat een zin lekker bekt.
 • “Most of us, when we write, march too quickly on to the next sentence”: schrijven kost tijd en aandacht.
 • “In an English sentence, word order is (almost) all”: een goede woordvolgorde is cruciaal voor de leesbaarheid van een zin. Zie het weerbericht voor Spanje hierboven.
 • “The limit of a spoken sentence is the breath capacity of our lungs. The limit of a written one is the memory capacity of our brains”: zorg ervoor dat je lezer tijdens het lezen van een zin niet te veel moet onthouden. Ons kortetermijngeheugen is héél beperkt.
 • “Sentences should be as much like speech as you can make them – so long as you remember that they are nothing like speech”: schrijf luchtig en ritmisch zoals je spreekt, maar houd er rekening mee dat geschreven taal niet hetzelfde is als gesproken taal.
 • “If it is possible to cut a word out, always cut it out” (een citaat van de schrijver George Orwell): gebruik niet meer woorden dan nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gebruik van zal in het Spaanse weerbericht. Nergens voor nodig.

Vind je het fijn om over helder schrijven te lezen en lees je graag in het Engels? Bestel dan First You Write a Sentence en geniet van de schrijfkunst van Joe Moran. Maar je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door de 101 schrijftips in mijn eigen boek: Als je BGRPT wat ik BDL. 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten. 😉

 

reactie op Kromme zinnen, mooie zinnen

 1. Albertien Helmus zegt

  Moran, Joe – First You Write a Sentence. / The Elements of Read
  Schrijver: Moran, Joe
  Titel: First You Write a Sentence. / The Elements of Reading, Writing … and Life.
  ISBN: 9780241978511
  Taal: Engels
  Uitgever: Penguin
  Bijzonderheden: 2019, 230pp. Paperback, randen wat vergeeld, goed
  Prijs: € 11,50
  Verzendkosten: € 3,50 (binnen Nederland)
  DeBoekenBoom uit Amsterdamzakelijk
  De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

  Nog 1 exemplaar bij Boekwinkeltjes.nl

  groet,
  Albertien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *