Beeld(taal)

We zijn allemaal deelnemers aan het verkeer en iedereen moet zonder problemen verkeersborden kunnen lezen en begrijpen. De kunst van de verkeersbordenmakers is om met zo weinig mogelijk woorden zo duidelijk mogelijk met ons te communiceren. Maar dat valt niet altijd mee. Twee voorbeelden.

Naar het station
Het eerste bord staat op dit moment bij een rotonde achter het centraal station van ’s-Hertogenbosch. Ik fiets er geregeld langs en steeds weer krijg ik er een glimlach van op mijn gezicht: natuurlijk volg ik het bord ‘station’ als ik naar het ‘station’ moet. Maar daar gaat het hier niet om. Wat ik in het begin in de snelheid van het voorbijfietsen steeds miste, was het kleine plaatje van de overdekte fiets, dat verwijst naar de gratis overdekte fietsenstalling onder het station. Waarom staat dat bord dan op deze plaats? Welnu, aan de achterkant van het station wordt al een tijdje gewerkt aan de vernieuwing en uitbreiding van een tweede fietsenstalling, die daardoor tijdelijk buiten gebruik is.

Het bord klopt dus wel en de bordenmaker heeft ook echt zijn of haar best gedaan om fietsers die de trein willen nemen, zo beknopt mogelijk heldere informatie te verschaffen. Maar volgens mij is dat slechts deels gelukt. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, maar hier was het in ieder geval voor mij duidelijker geweest als het plaatje was vervangen door het woord ‘Fietsenstalling’.

Brom(fietsers)
Het tweede bord heb ik gefotografeerd bij een AH-winkel in Vlijmen. Zie je wat er mis is? De bordenmaker heeft zijn of haar best gedaan om de verkeersdeelnemers op een compacte manier van informatie te voorzien (‘uitgezonderd bromfietsers en fietsers’), maar talig klopt het niet. De haakjes horen niet om ‘fietsers’ te staan, maar om ‘brom’. Het zou moeten zijn: ‘uitgezonderd (brom)fietsers’. Misschien was hier een afbeelding wel duidelijker geweest:

2 reacties op Beeld(taal)

  1. Maarten Staffhorst zegt

    Dag Marcel, het woord ‘fietsenstalling’ zou voor jou weliswaar duidelijker zijn geweest maar het mist de informatie dat het een ‘overdekte’ stalling betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *