Voorzichtig

Dat je altijd voorzichtig moet zijn – zeker met digitale berichten – bleek vorige week weer eens. Alle Taalpraters kregen twee keer een nepbericht bestaande uit een lang, betekenisloos cijfer en een link naar een niet-bestaande pagina. Blijkbaar vond een of andere onverlaat het geinig om jou en mij te pesten. Gelukkig heeft onze geweldige Taalpraatbeheerder het probleem snel opgelost. Maar nu we het toch over ‘voorzichtig’ hebben. Dat woord lijkt een nieuwe betekenis te hebben.

Nieuwe weervrouw

Het NOS Journaal heeft sinds kort een nieuwe weervrouw: Roosmarijn Knol. Ze doet het goed en legt duidelijk uit, maar ze heeft wel haar ‘eigenaardigheden’. Zo loopt ze aan het begin van het weerbericht altijd van links naar rechts voor haar scherm en zegt ze vaak die (“lagedrukgebied die”) waar ze dat moet zeggen en andersom. Maar er is nog iets anders: ze gebruikt voorzichtig op een heel bijzondere manier. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden van het weerbericht in het achtuurjournaal van 4 en 5 januari:

 • Die kou vanuit het noorden gaat de komende tijd voorzichtig wat dichter bij Nederland in de buurt komen.
 • Dus die kou gaat voorzichtigaan steeds dichter bij Nederland in de buurt komen.
 • In de middag gaat de wind dan voorzichtig wat in kracht afnemen.
 • Vooral in de avonduren, als die koude lucht vanuit het oosten voorzichtig ons land gaat in stromen, kan vooral in het noordoosten en in het oosten wat natte sneeuw gaan vallen.

Hoezo voorzichtig? De kou, de wind en de koude lucht krijgen menselijke kenmerken. Ze lijken te twijfelen of medelijden te kennen en ons langzaam te willen voorbereiden op ander weer. Zodat we eraan kunnen wennen. Of misschien kennen ze juist masochistische trekjes: het weer wil de ellendige kou lekker rekken en ons zo lang mogelijk pijnigen.

Heeft klimaatverandering misschien ook invloed op de manier waarop het weer met ons omgaat?

 

7 reacties op Voorzichtig

 1. Tony Parr zegt

  Ze bedoelt ‘geleidelijk’, neem ik aan? Kan dat niet in het Nederlands?

 2. Ineke Groot zegt

  Haar rare gebruik van ‘die’ was mij ook opgevallen. Maar ze is helaas niet de enige, het lijkt wel een nieuwe trend!

 3. George Coppens zegt

  Ook “die” in: Het meisje die ik zag lopen… Het bedrijf die.. etc.
  Of: De regeling wordt “afgebouwd…” En m’n huis dan, bijna klaar…
  Ik noem het altijd maar “taalverfloddering”. Het houdt niet op…

 4. Ton Verjans zegt

  Het lijkt er op dat ze weet dat er in zinnen komma’s en punten bestaan, en dus adempauzes. Dit was haar voorgangster beslist ontgaan; zij moest altijd de laatste bus halen. )>; Wat een spraakwaterval!

 5. Albertien Helmus zegt

  K zal vanavond n’s luisteren of Roosmarijn ook geabonneerd is op Taalpraat;-)
  En mooi dat de beheerder het IT probleem snel kon verhelpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *