Geen punt

“Een hydraulische Potkrik waarmee met weinig spanning een object met een maximaal draagvermogen van 20000 kg gelift kan worden.” Een willekeurige zin van een willekeurige website. Misschien weet je niet wat een potkrik is en begrijp je niet helemaal wat hier staat. Misschien vind je het een gekke zin (en eigenlijk is het helemaal geen zin). Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om het getal 20000. Dat kan duidelijker.

Hoe dan?
Hoe dan? De spanning is te snijden. Nou, dit soort grote getallen is duidelijker met een punt. Dus niet 20000, maar 20.000; niet 5000 maar 5.000; niet 400000 maar 400.000. Waarom? Omdat dergelijke ronde getallen mét punt makkelijker te lezen zijn dan zonder punt. Waarom? Omdat je ogen direct zien en je hersenen direct registreren dat het 20.000 is en niet 2.000; dat het niet 50.000 of 500 is maar 5.000; en dat het niet 40.000 of 4.000.000 is maar 400.000. Zie je wat ik bedoel? Een aaneenschakeling van drie of meer nullen maakt het lezen van een getal moeilijker. Daarom zet ik in dit soort getallen altijd een punt.

Duizendtallen
Hetzelfde geldt voor mijn gevoel voor andere duizendtallen. Dus in plaats van 4678 of 235698 schrijf ik 4.678 en 235.698. Maar het gaat verder. Soms zie je ook tijdsaanduidingen zoals deze: ‘1300 uur’. Ook hier maak je het de lezer makkelijker als je een leesteken toevoegt, in dit geval een dubbele punt: ’13:00 uur’.

Leesgemak
Maak het lezers altijd zo makkelijk mogelijk. Dat geldt ook voor het lezen van getallen en cijfers. Voorkom verkeerd lezen en zet leestekens op een slimme manier in. Je lezers staan er waarschijnlijk niet bij stil dat je ze daarmee een grote dienst bewijst, maar dat doe je wel.

7 reacties op Geen punt

 1. George Coppens zegt

  Volledig mee eens! Zo zocht ik niet zo lang geleden naar een recente schatting van het aantal sterrenstelsels in het universum. Dat was toen 200.000.000.000.000 ofwel tweehonderd biljoen! Niet te lezen zonder de punten!

 2. Jan Klerkx zegt

  In Engelse wetenschappelijke artikelen worden de duizendtallen tegenwoordig met een (smalle) spatie gescheiden (hoewel in niet-wetenschappelijk Engels gewoonlijk nog steeds een komma wordt gebruikt). Weet iemand of dit gebruik van een spatie ook in Nederlandse wetenschappelijke teksten is doorgedrongen? Ik heb het nog niet gezien.

 3. Meritha Paul-van Voorden zegt

  Ik sta kort stil bij het punt in kwestie 😉
  Ik schrijf de tijdsaanduiding altijd met een punt. De dubbele punt geeft immers de seconden aan. Dus 12.02:35. Toegegeven, in de dagelijkse omgang is het meestal niet nodig om de tijd inclusief seconden weer te geven en is dit onderscheid niet prangend.

 4. A. Helmus zegt

  Ps:
  Rijd ik vandaag op weg naar huis achter een kleine bedrijfsauto, en wat schetst mijn verbazing? Het bedrijf vermeldt bij de contactgegevens op de achterdeur als volgt de bedrijfstelefoonnummers:
  O58- 288.60.30/050-549.39.91
  Dat zijn toch geen gebruikelijke . posities?

  Op de website van het bedrijf bleek men in de nummer notatie gewoon van spaties gebruik te hebben gemaakt. Nuver net?! Oftewel, vreemd toch?!

 5. Marcel Lemmens zegt Berichtauteur

  Interessant gebruik van punten inderdaad. Maar het werkt volgens mij wel: de punten zorgen voor een duidelijke opdeling van de telefoonnummers, waardoor ze makkelijker te lezen en te onthouden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *