Zoektocht van een schaatsster

Langebaanschaatsster Antoinette Rijpma-de Jong was het afgelopen weekend goed in vorm tijdens het NK afstanden: vrijdag werd ze Nederlands kampioene op de 1.500 meter en zaterdag pakte ze de titel op de 3.000 meter. Een knappe prestatie in een sterk deelnemersveld. Toch was ze niet helemaal tevreden. In een interview na de gewonnen 1.500 meter vertelde ze verslaggever Bert Maalderink: “Alles wat ik me gevisualiseerd had van tevoren ging helemaal mis.” Hoe kwam dat nou? Naar eigen zeggen was ze op zoek naar iets. Maar wat?

Vrijdag
Vrijdagavond vertelde ze: “Ik was ‘m in de bochten iedere keer kwijt.” Ze was iets of iemand kwijt. Maar wie of wat? Was het ‘een goede slag’? Of ‘de juiste techniek’? Of miste ze iemand langs het ijs of op de tribune? Een antwoord kwam er niet. De verwarring werd nog groter toen ze zei: ”Ik raakte ze niet goed zoals ik vanmorgen in de training deed.” Plotseling is ‘m uit beeld en gaat het om ze. Wie en wat raakte ze niet goed?

Zaterdag
Op de 3.000 meter zaterdag ging het volgens Antoinette Rijpma-de Jong beter, omdat ze technisch beter probeerde te rijden, maar “Ik had ‘m niet helemaal goed, de goeie timing”. Daar is ‘m weer en nu weten we ook meteen wat ‘m is: de juiste timing. Probleem opgelost. Of niet? “Dan rij je ‘m ook gewoon beter en vlakker naar huis.” Huh? Is dit nu weer een andere ‘m? Hier lijkt het om de hele rit van 3.000 meter te gaan. Dat wordt bevestigd door de volgende aanvulling: “Eigenlijk moet ik ‘m zo rijden, maar dan een tikkie harder”.

Het interview gaat door: “Zo kon ik ‘m goed en beter de laatste ronde in rijden en technisch goed blijven rijden.” Is dit nou dezelfde ‘m als hierboven? Ik dacht het opgelost te hebben, maar hier lijkt het toch weer om iets of iemand anders dan de hele rit te gaan. Maar wie of wat is ‘m dan?

De schaatsster vervolgt het gesprek: “Nu probeer ik ‘m, eh, ik probeerde wat ik gisteren fout deed te verbeteren.” Eerst sluipt ‘m er weer in, maar de twijfel slaat toe. Weg met ‘m.

Blijven zoeken
Begin maart vinden in Heerenveen de WK afstanden plaats. Antoinette Rijpma-de Jong zal dan opnieuw proberen een paar titels binnen te slepen. Hopelijk heeft ze ‘m dan gevonden. Zet ‘m op, Antoinette. Blijven zoeken.

2 reacties op Zoektocht van een schaatsster

  1. Tony Parr zegt

    Ik heb al eens in het verleden begrepen dat het schaatsen (‘speed skating’, dus) voor Nederlanders dezelfde rol vervult als cricket voor Engelsen. Onbegrijpelijk voor buitenstaanders, dus. Maar nu ook voor binnenstaanders…

  2. Aletta Stevens zegt

    Grappig stuk. De mysterieuze ‘m. Als we Antoinette zouden toejuichen en ‘Zet ‘m op!’ roepen, zou dat dan dezelfde ‘m zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *