Panieklezen

Herken je dit? Je ligt lekker te slapen en schrikt plotseling wakker van een enorm geloei in huis. Je beseft dat een van de rookmelders is afgegaan en vliegt verdwaasd je bed uit. Nergens rook of vuur. Vals alarm, heel irritant. Wat doe je?

Even zoeken
Dit is wat ons afgelopen week overkwam. Het eerste wat ik deed, was op zoek gaan naar de veroorzaker van het probleem. En in ons huis is dat even zoeken, want wij hebben maar liefst negen rookmelders: drie op elke verdieping. Waanzin zo veel rookmelders natuurlijk, maar de aansluitingen zaten er al toen we het huis kochten. Vorig jaar hebben we ze allemaal vervangen door “optische rookmelders op netvoeding met ingebouwde, oplaadbare back-up batterij en onderdrukkingsknop (hush)”. Die werken tien jaar lang.

Handleiding
Na even zoeken vond ik de boosdoener op de tweede verdieping. Hij loeide nog steeds, dus ik drukte op het enige knopje op het kastje en het alarm stopte. Mijn oren niet: die piepten nog een tijdje na. Wat ook slecht nieuws was: er bleef een rood lampje knipperen. Wat is wijsheid in zo’n geval? De handleiding erbij pakken natuurlijk.

Hush-knop
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben bij een paniekontwaken midden in de nacht niet op mijn best. Je bladert door de handleiding en leest snel en misschien iets te vluchtig om te achterhalen hoe je een herhaling van het geloei kunt voorkomen. Na enig zoeken vond ik dit: “De rookmelder wordt geneutraliseerd door de hush-knop op de rookmelder in te drukken.” Er is maar één knop en die heb ik ingedrukt. “Als de rook niet te dik is, zal het alarm onmiddellijk ophouden en zal de rode led elke 10 seconden knipperen gedurende 9 minuten.” Er was geen rook en het alarm ging uit. En voor alle duidelijkheid: de rode led = de hush-knop. “Dit signaal wijst erop dat de melder tijdelijk geneutraliseerd is. De rookmelder wordt na 9 minuten automatisch gereset.” Wat betekent gereset? Probleem opgelost? Nee, dus. “Het alarm gaat opnieuw als er nog steeds verbrandingsdeeltjes aanwezig zijn.” Er waren geen verbrandingsdeeltjes (of zichtbare beestjes of stofjes). Heb ik gecontroleerd. Alles schoon. “Om veiligheidsredenen kan het alarmsignaal alleen met de Hush-knop op deze melder worden uitgezet.” Hoe dan? Na negen minuten ging hij weer af, terwijl ik ondertussen alles had schoongemaakt. Zenuwachtig werd ik ervan. Bovendien kreeg ik het koud en daalde mijn leesvaardigheidsniveau net zo snel als de temperatuur van mijn blote voeten.

Testknop
De verwarring werd nog groter toen ik verder las. De “onderdrukkingsknop (hush)” c.q. “Hush-knop” heeft nog een andere naam en functie: “testknop”. Er zit één knop op de rookmelder en die heeft dus  twee, of eigenlijk drie, namen en twee functies. Heel handig. Voor de tweede functie moet je bij “controleren en testen” kijken. Er staat: “Druk de testknop stevig in gedurende vijf (5) seconden.” Ik dacht: laat ik dat maar proberen, want een andere oplossing vond ik niet. Helaas. Het was geen oplossing. Even later ging het alarm weer af. Toch keerde de rust uiteindelijk vanzelf terug. Gewoon, door niets te doen. Wat mij nog steeds frustreert, is dat de handleiding niet op een heldere manier beschrijft hoe je de rookmelder meteen het zwijgen oplegt als er geen vuur of rook is. In een panieksituatie heb je duidelijkheid nodig en die kreeg ik niet. Ik lag die nacht nog lang wakker.

5 reacties op Panieklezen

 1. Ton Verjans zegt

  Leuke samenloop van omstandigheden: Bij ons ging ook een rookmelder af, niet in de nacht maar om plm. 18.00 uur tijdens het eten koken. Rookontwikkeling in huis. Ramen opengezet. Stem op calamiteiten melder en heel snel een medewerker aan de deur die alles inspecteerde. In ieder geval geschikte oefening. 😄👍

 2. Martin Haster zegt

  Mijn ervaring is; Er af halen, stroom eraf (batterijtjes eruit ?) en met de stofzuiger (met het borsteltje op de zuigpijp) schoonmaken en een nieuwe batterij er in. Tja, effies een klussie, maar dan ben je van die oor-moller verlost. Wat een takke-herrie geven die dingen. Uiteraardvanzelfsprekend ook de bedoeling van die krengen maar ………. soms.
  Groetjes van Martin, ook aan Corejanne.

 3. Monique zegt

  Ik denk dat ik niet eens de handleiding meer kan vinden…
  :-O
  Dat wordt nog wat als zo’n rotding ineens afgaat. En dat gebeurt ALTIJD ‘s nachts!
  Toch maar eens gauw op zoek gaan naar de handleiding, want ik heb ook van die rookmelders waarvan de batterij niet vervangen kan worden (omdat de vorige om de haverklap afgingen vanwege batterijproblemen). Je kunt dus niet even de batterij eruithalen.

 4. Corinne Nederlof zegt

  Een herkenbaar probleem, maar het panieklezen herken ik niet. Ik kan helemaal niet meer lezen naast een gillende rookmelder. Niet eens denken, alleen nog heel primair dóen. In ons tijdelijke huurhuis zat het ding in de nok van het dak. Ik moest op de balustrade van de trap klimmen en toen kon ik er met een bezemsteel net bij. Met één klap eraf geslagen. Levensgevaarlijke actie. Dat doet lawaai met een mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *