Tijdelijk opgeschort

“Verlenging regeling Coronabanen in de zorg tijdelijk opgeschort. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schort de verlenging van de subsidieregeling Coronabanen in de zorg (COZO) tijdelijk op. Dit betekent dat zorgaanbieders voorlopig geen aanvraag kunnen doen voor COZO-subsidie voor de periode januari tot en met juni 2022.” Dit staat op rijksoverheid.nl. Vind jij tijdelijk opgeschort net zo gek als ik?

Dubbelop
Je hoort en ziet het zo vaak: dingen die tijdelijk worden opgeschort. Maar waarom tijdelijk? Opschorten betekent ‘uitstellen’ dus de betekenis ‘tijdelijk’ ligt al in het werkwoord opgesloten. Tijdelijk opschorten is het zoveelste voorbeeld van een ‘dubbeloppisme’, om preciezer te zijn van een pleonasme. “Men spreekt van een pleonasme als een deel van de betekenis van een woord of een woordgroep nog eens, ‘dubbelop’, door een ander woord wordt uitgedrukt”, aldus de Taalunie. Een ander veelvoorkomend pleonasme in deze roerige tijden is verder escaleren. Je hoort het bijna dagelijks als het over de Russische invasie van Oekraïne gaat.

Levenslang geschorst
Een werkwoord dat op opschorten lijkt, is schorsen. Ook hierbij is sprake van ‘uitstellen’. En ook hierbij gaat het om een tijdelijke maatregel: “Ik schors de vergadering”. Maar als je in het woordenboek kijkt, zie je opvallend genoeg dat schorsen ook een betekenis heeft die het gebruik van tijdelijk wel toelaat. Betekenis 4 van schorsen in de Dikke Van Dale is: ‘uitsluiten van deelname aan een lesprogramma, een wedstrijd e.d.’ Je kunt iemand dus tijdelijk, maanden of jaren schorsen, maar ook levenslang, zoals te zien is in deze kop in het AD: “Tymoshchuk levenslang geschorst door Oekraïense voetbalbond” (11 maart). Tymoshchuk is een Oekraïense voetbaltrainer in dienst van een Russische ploeg die de Russische inval in zijn land niet wil veroordelen.

WNT
In het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) staat bij schorsen al de betekenis ‘buiten werking stellen, een einde maken aan’. Daar sluit betekenis 4 in Van Dale goed bij aan. Als je opschorten in het WNT opzoekt, zie je dat het werkwoord in de meeste gevallen naar tijdelijke maatregelen verwijst, maar er zijn ook voorbeelden vanaf de 17e eeuw waarin de betekenis ‘voorgoed’ is opgesloten: “Tot nader order of voorgoed verbieden of beletten”. Het vervelende is natuurlijk dat je als lezer dan zelf maar moet uitzoeken of het om ‘tot nader order’ of ‘voorgoed’ gaat. Daarom is het idee van tijdelijk opschorten misschien toch niet zo gek. Maar ja, hoe lang is tijdelijk dan weer?

reactie op Tijdelijk opgeschort

  1. George Coppens zegt

    Ja, gek, maar het komt van de overheid! De taal die daar gebezigd wordt is al gauw belabberd. “Het huis wat ik heb gezien.” Of het akelige “inschatten”, dat wordt gebruikt als “beoordelen”of “schatten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *