Niet normaal

In een bushokje bij mij in de buurt zag ik vorige week een reclameposter van McDonald’s met daarop een grote hamburger en de tekst “Niet normaal lekker”. Een hamburger van McDonald’s vind ik er niet echt appetijtelijk uitzien, ook niet als het om een vegetarische hamburger gaat. Maar het stukje tekst op de poster trok wel mijn aandacht. Leuk gevonden, dacht ik. Waarom? Ik leg het je uit.

Wilders en Rutte
“Niet normaal” is een lekker krachtige uitdrukking. Net als “Doe eens normaal, man”, de beroemde uitspraak van Geert Wilders tijdens een debat met premier Mark Rutte in 2011. Dat zijn populaire woorden die blijven hangen. Net als de reactie van Rutte trouwens: “Doe lekker zelf normaal. Tsjonge, jonge.”

Marketingtaal
Het bijzondere aan “niet normaal lekker” is dat niet normaal bijwoordelijk wordt gebruikt. Dat wil zeggen als een combinatie die iets zegt over een bijvoeglijk naamwoord. In dit geval lekker. Je kunt niet normaal vervangen door bijvoorbeeld heel, erg of bijzonder. En dat zijn bijwoorden. Dit bijwoordelijk gebruik van niet normaal is vrij nieuw. En het werkt, ‘marketingtechnisch gezien’.

Niet helemaal nieuw
Maar niet alleen McDonald’s gebruikt de woordcombinatie niet normaal lekker. Die komt vaker voor. Zo vond ik bijvoorbeeld dit stukje tekst uit 2012 op de website van De Regenboog:

Niet Normaal Lekker Restaurantdagen
Tijdens de Niet Normaal Lekker Restaurantdagen kun je bijzonder lekker eten bij restaurants waarvan de werknemers Amsterdammers zijn met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Proef hun talenten en kom!

Dit is dus al negen jaar oud en gaat nog een stapje verder dan alleen niet normaal lekker. Hier zie je dat het hele blok niet normaal lekker voor een zelfstandig naamwoord staat (restaurantdagen), wat op zich al bijzonder is. Iets soortgelijks zie je in deze inleiding van een artikel in Het Parool van 20 augustus van dit jaar. Hier staat de woordgroep voor een bijvoeglijk naamwoord (duurzaam):

Boerderijfoodtruck in Ransdorp: ‘niet normaal lekker’ duurzaam eten – en nog Instawaardig bovendien

Wel interessant om te zien is dat Parooljournalist Marloes de Moor niet normaal lekker tussen aanhalingstekens heeft gezegd. Misschien vond zij het toch niet echt helemaal normaal.

Niet normaal goed
Maar het bijwoordelijk gebruik van niet normaal gaat verder dan alleen in combinatie met lekker. Zoek in Google maar eens op “niet normaal goed” of “niet normaal slecht”. Dan zie je dat niet normaal behoorlijk populair beginnen te worden. Niet normaal is dus toch al bijna heel normaal.

2 reacties op Niet normaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *