Als je BGRPT wat ik BDL

Iedereen schrijft. Korte of lange teksten, persoonlijke of zakelijke. Toch vinden veel mensen schrijven moeilijk. Dat hoeft niet. Als je maar weet waar je op moet letten. Daarom heb ik Als je BGRPT wat ik BDL geschreven. In het boek, dat vandaag (maandag 23 november) verschijnt, geef ik 101 handige regels die het schrijven van zakelijke teksten een stuk gemakkelijker maken. En het resultaat een stuk beter.

Schrijven in stappen
Schrijven is een proces in stappen. Voordat je je die stappen helemaal eigen hebt gemaakt, moet je ze afzonderlijk hebben geoefend en in je hoofd hebben opgeslagen. Pas daarna schrijf je sneller en doeltreffender. Je krijgt meer plezier in schrijven en je teksten worden beter.

In Als je BGRPT wat ik BDL heb ik het schrijfproces ontrafeld in kleine stappen die allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan helder schrijven. Het boek bevat 101 regels en praktische tips die je helpen structuur in je teksten te brengen. Alles met als doel dat je lezers je teksten graag en met aandacht willen lezen. Dat ze moeiteloos begrijpen wat jij bedoelt.

10 hoofdstukken
Het boek telt tien hoofdstukken met elk tien regels. De thema’s van de hoofdstukken zijn: woorden, zinnen, alinea’s, teksten, publiek, Engels, stijl, beeldspraak, leestekens en valkuilen. Elk hoofdstuk begint met een regel en een voorbeeld en/of een inleiding. Daarna volgen aanvullende voorbeelden, uitleg, vuistregels of aanwijzingen. Soms is er ook een korte opdracht. Gewoon om te zien of je de regel meteen kunt toepassen.

Enkele voorbeelden van regels in het boek:

 • Regel 1: Gebruik woorden die mensen begrijpen
 • Regel 18: Formuleer precies
 • Regel 21: Geef elke alinea een duidelijk onderwerp
 • Regel 33: Leg uit wat je lezer kan verwachten
 • Regel 42: Spreek je lezer direct aan
 • Regel 51: Vraag je af waarom je Engelse woorden gebruikt
 • Regel 64: Kies de juiste toon
 • Regel 76: Gebruik beeldspraak die mensen begrijpen
 • Regel 88: Wees zuinig met uitroeptekens!
 • Regel 92: Houd dat en wat uit elkaar
 • Regel 101: Geef niet op en druk niet te snel op verzenden

Uit de dagelijkse praktijk
Niets van het voorbeeldmateriaal in het boek is verzonnen. Alles komt uit de dagelijkse praktijk, met onder andere mailings van ondernemingen, persoonlijke mails van bedrijven en instellingen, nieuwsbrieven van verschillende soorten organisaties en webpagina’s. De voorbeelden laten zien wanneer het goed en minder goed gaat. En als het beter kan, laat ik zien hoe en leg ik uit waarom. Zodat je daar in je eigen teksten je voordeel mee kunt doen.

Als je BGRPT wat ik BDL is voor iedereen die op een of andere manier schriftelijk communiceert. Het boek is voor iedereen die een ander iets te vertellen heeft en die graag helder en overtuigend overkomt.

Op bijvoorbeeld managementboek.nl vind je meer informatie over Als je BGRPT wat ik BDL, met onder andere de mogelijkheid om de inhoudsopgave, de inleiding en een paar voorbeelden van regels te bekijken.

9 reacties op Als je BGRPT wat ik BDL

 1. Arnoud van den Eerenbeemt zegt

  Gefeliciteerd en veel verkoopsucces en goede recensies gewenst! De indrukwekkende inhoudsopgave toont zo te zien alle 101 taalregels en maakt aanschaf van het boek haast overbodig. Ik redigeer momenteel een boek (250.000 woorden) van een psychotherapeut die welbewust kiest voor wollige taal met veel herhaling, zinnen van 30-40 woorden en alinea’s tot wel zes pagina’s lang. Hij verbiedt mij de herhaling te verwijderen. Een geduldoefening, maar de opdrachtgever is familie, wil het volle uurtarief betalen en stelt geen maximum. Dan houd je je kiezen maar op elkaar …

 2. Ton Verjans zegt

  Hallo Marcel,

  O.a. met regel 76 in mijn achterhoofd denk ik nog even terug aan de laatste persconferentie van het duo Rutte/De Jong. Missers!

  Groet en succes met je ongetwijfeld waardevolle boek,
  Ton

 3. Pia Arts zegt

  Hallo Marcel, wat een mooi initiatief en dito prestatie!!! Ik ga het bestellen! Heel veel (verkoop)succes! Groeten, Pia

 4. Pingback: Houdini-act | Taalpraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *