Alle goeds in drieën

“Alle goede dingen bestaan in drieën” en “Driemaal is scheeprecht”. Drie is een magisch getal. Dingen die je drie keer doet, hebben effect. Dat geldt ook voor schrijven. De Britse schrijfprofessor Joe Moran hierover in zijn boek First You Write a Sentence (blz. 149): “Ending your sentence with a list of three lands it well. For neurologically vague reasons, the human mind is fond of framing reality thus. Perhaps it is because three is the smallest number with a rhythm.” Drie zorgt voor een ritme dat onze hersenen kietelt. De tekstschrijver van een paginagrote advertentie van D66 in de Volkskrant van 5 september moet dat ook hebben gedacht.

De advertentie
Hieronder staat de tekst van de advertentie, met uitzondering van de kop. Alle woorden en structuren die twee keer herhaald worden, heb ik vetgedrukt en de alinea’s heb ik genummerd. Hebt u het geduld om de hele tekst te lezen? Let dan vooral op die herhalingen en vorm uw oordeel over de toepassing van deze stijlfiguur.

(1) Mijn drijfveren hebben alles te maken met de crisis die wereldwijd gaande is en ook Nederland diep raakt. We weten niet wat er nog op ons afkomt. Het kan meevallen, het kan nog erger worden.

(2) De verkiezingen in maart 2021 zullen voor mij dan ook gaan over de jonge mensen die hun eerste baan of eerste huis niet kunnen vinden, en die zich zorgen maken over het klimaat. Over de ouderen en de zorg. Over ondernemers die kampen met de gevolgen van het virus in de eerste of tweede golf.

(3) Ze gaan over meer dan de helft van de Nederlanders die willen bijdragen aan onze economie en samenleving, maar bij hun sollicitatie worden gediscrimineerd op leeftijd of afkomst. Over ouders die hun kinderen naar scholen sturen waar de gemotiveerde leraar nog te weinig tijd heeft voor het beste onderwijs voor hun kind. Over kinderarmoede, toenemende dakloosheid en ongelijke kansen.

(4) We kunnen weer samen vooruit. Daar ben ik van overtuigd. Dat vraagt de inzet van ons allemaal. En dat vraagt ook nieuw politiek leiderschap.

(5) Politiek die probeert te overtuigen, niet pas nadat de peilingen voldoende draagvlak laten zien, maar ervoor. Politiek die mensen serieus neemt. Politiek die niet verlamt uit angst de kiezer kwijt te raken aan gemakzuchtig geroep op de flanken, maar die door idealen en argumenten mensen weet te binden. Te verbinden.

(6) We kunnen het anders doen. We kunnen werken aan het Nederland dat zich openstelt voor mensen die het minder hebben dan wij, vanuit de overtuiging dat het dekken van een langere tafel altijd beter uitpakt dat het bouwen van een hoger hek. Aan het Nederland dat nieuw leven geeft aan de Europese samenwerking, vanuit de overtuiging dat het beter is om aan het roer te staan dan buitenboord te hangen. Aan het Nederland waar niemand zich buitengesloten voelt en iedereen een stem heeft, vrij en gelijkwaardig.

(7) Ik beloof niet dat ik niemand zal teleurstellen. Ik beloof wel mijn onvoorwaardelijke inzet voor het Nederland waar ik in geloof. Wij komen sterker uit deze crisis als we zorg dragen voor elkaar en de ander. Waarde geven aan de kansen van eenieder. Groot denken en groots doen.

Doet u mee?

Sigrid Kaag

Heel veel herhalingen
Dat zijn wel heel veel herhalingen. En dan heb ik het niet eens over de ‘enkele herhalingen’, want die zijn er ook diverse. Het doel van de stijlfiguur is om indruk te maken op de lezer, maar juist door het herhaalde gebruik van de herhaling heeft de tekstschrijver het effect ervan verzwakt. Een enkele keer is de herhaling zelfs verwarrend: in alinea 2 staat vier keer een constructie met over. Nummer 1, 3 en 4 horen bij elkaar, maar nu lijkt het alsof 2, 3 en 4 aan elkaar gekoppeld zijn

In mijn ogen is de schrijftruc te ver doorgevoerd, maar het eindoordeel laat ik graag aan u over. Aan de lezers van Taalpraat. Aan iedereen die het geduld heeft gehad de hele D66-advertentie door te akkeren.

2 reacties op Alle goeds in drieën

  1. Jan Klerkx zegt

    Ze gaat er inderdaad erg ver mee, maar die ‘regel van drie’ is natuurlijk al een heel oud retorisch principe. Google maar eens op ‘Rule of three’: eindeloos veel voorbeelden. Ik zag ergens de Latijnse spreuk ‘Omne trium perfectum’, maar volgens mij wisten de oude Grieken het al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *