Compliment

“Feyenoord past zich aan ons aan, dat is een compliment voor onze ploeg.” Dit gebruik van compliment (X is een compliment voor Y) hoor je en zie je zo vaak, dat het volgens mij een plaats in de Dikke Van Dale verdient. Het voorbeeld komt van de website van de fanclub van voetbalclub FC Utrecht, maar het gebruik strekt verder dan de voetbalwereld.

Van Dale
De Dikke Van Dale heeft een vrij lang lemma voor compliment. Dat ga ik dus hier niet helemaal citeren, maar als u het woordenboek toevallig in de boekenkast of op uw computer hebt staan, kunt u het zelf even nalezen. Ik geef graag een paar kenmerkende voorbeelden uit het woordenboek van het gebruik van compliment: complimenten wisselen, zijn compliment maken, de complimenten overbrengen, naar een compliment vissen/hengelen.

Compliment voor mijn vader
Mij viel het gebruik van X is een compliment aan Y het eerst op in interviews met voetballers en hun coaches. Maar ook in geschreven voetbaltaal kom je het tegen:

* Het liep niet bij Messie, dat is een compliment voor de tegenstander. (www.voetbalzone.nl)
* Als trainer van FC Groningen heb ik meegemaakt hoe moeilijk het is om daar de zoon van algemeen directeur Hans Nijland of technisch manager Henk Veldmate te zijn. Ik heb daar vroeger geen last van gehad, dus dat is een compliment voor mijn vader. (Vader, zoon en voetbal, een boek van Yoeri van den Busken)

Compliment voor je outfit
Dan denk je dat je er bent, maar niets is minder waar. Zoek voor de gein maar eens op Google op de combinatie “is een compliment voor” en je ziet dat de constructie ook buiten de voetbalwereld voorkomt:

* Ik denk dat de ggz een veel te slecht imago heeft, en ze verdienen een beter imago. Dus dat is een compliment voor de ggz en ze kunnen iets doen aan hun imagoverbetering. (uit het boek Rehabilitatie: dat is toch normaal?!)
* Een strik is een compliment voor je outfit. (www.b4men.nl)

Wat moeten we hiermee?
Tja. Wat moeten we hiermee? We moeten er natuurlijk niets mee, maar het is wel interessant. Waarom? Omdat je ziet dat woorden nieuwe betekenissen en nieuwe gebruiksvormen kunnen krijgen. Omdat je ziet dat een bepaald gebruik ergens begint en door anderen wordt overgenomen. Omdat je ziet dat zelfs een autoriteit als Van Dale achter de feiten aan loopt. Omdat je ziet dat taal niet uit losse woorden bestaat, maar dat die woorden in bepaalde ‘patronen’ voorkomen, in dit geval is een compliment voor. Omdat je ziet dat taal machtig mooi is.

2 reacties op Compliment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *