Nepvlees

In deze laatste Taalpraat van dit seizoen aandacht voor een kort artikel in de Volkskrant van 29 mei. De titel boven het stuk: “Zandbergen gaat in nepvlees”. Misschien vindt u gaat in al vreemd, maar waarom staat er nepvlees? En niet alleen in de titel. Ook in het artikel zelf staat het woord twee keer. Is dat niet opvallend? Wat wil Pieter Hotse Smit, de schrijver van het artikel, hiermee zeggen?

Vegaburger
Het vleesbedrijf Zandbergen gaat in samenwerking met het Amerikaanse Beyond Meat vegaburgers in Nederland verkopen. De Volkskrant kiest ervoor om de producten van Beyond Meat nepvlees te noemen. Het Algemeen Dagblad schrijft op dezelfde dag: “De Amerikaanse fabrikant van plantaardige vleesvervangers Beyond Meat gaat een fabriek in Nederland bouwen.” RTLZ meldt: “Het Amerikaanse Beyond Meat gaat vleesloze hamburgers produceren in Nederland.” En Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie heeft het over “plantaardige vleesproducten”.

Geen vlees
De vegaburgers van Beyond Meat zijn natuurlijk geen vlees. “Plantaardige vleesvervangers” is misschien de beste omschrijving voor het alternatieve product. Toch kiest de Volkskrant voor nepvlees. Waarom eigenlijk? Wil het bewust een negatief beeld neerzetten? Laat de krant zich leiden door al die andere “nepgevallen” die sinds de opkomst van Trump zo in zwang zijn? Dat is toch niets voor mijn krant. Met nepvlees wordt vlees als norm neergezet en maak je de plantaardige vervanger belachelijk. Geheel ten onrechte. Strafpunt voor Pieter Hotse Smit en de Volkskrant.

Neptaal
Dan wil ik ook nog wel een geval van nep benoemen. Neptaal van de journalist dan. Dit is wat hij ook schrijft: “Beyond Meat vermijdt vegetarische terminologie zo veel mogelijk. Liggend in de schappen tussen het echte vlees denkt het bedrijf de vleesliefhebber te kunnen overtuigen om voor nepvlees te kiezen.” Ziet u de fout in de tweede zin? Wie of wat ligt er in de schappen? Zo te zien het bedrijf. Dat klopt niet, Pieter Hotse Smit. Dit is een nepzin.

Fijne zomer allemaal! Leg die vegaburger maar op de barbecue.

6 reacties op Nepvlees

  1. Mirjam van Elst zegt

    Nepvlees is natuurlijk kort en krachtig, klinkt veel beter dan ‘plantaardige vleesvervanger. Maar het heeft natuurlijk wel een flinke lading, niet bepaald objectief. Dat zie ik de laatste vaak voorbijkomen en echt niet alleen in de social media, maar ook bij de zogenoemde (of zogenaamde) gerenommeerde media. Heel erg jammer.

  2. klo zegt

    vegetariërs hebben weinig behoefte aan vlees ,en nepvlees willen ze ook niet ,rare gedachtegang.. gewoon geen vlees dat is alles .

  3. klo zegt

    Nepvlees is geen woord, nep is namaak oplichten in het meervoud en gewoon nep, taalkundig..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *