Vingers in de knoop

Zondag brachten Corejanne en ik een bezoek aan de eerste Nederlandse Grafische Kunstbeurs in cultuurcentrum Willem II in ’s-Hertogenbosch. De naam van de tentoonstelling was Graphic Works, “een gezellige, laagdrempelige kunstbeurs waar je direct bij de kunstenaar koopt”. We moesten naar de eerste verdieping van het gebouw en op verschillende plaatsen hing een A4’tje zoals hiernaast: Grahpic Works.

Tikfout
Is het niet vreemd dat de organisatoren de tikfout niet hebben gezien? Misschien heeft iemand op het laatste moment gedacht dat het makkelijk zou zijn om overal richtingaanwijzingen op te hangen. Goed idee natuurlijk. Snel even iets op de computer maken en printen maar. Je ziet het: een tikfout is snel gemaakt. Maar zie je die dan niet als je die tien keer print of kopieert? En als de A4’tjes er een hele dag hangen? Blijkbaar niet. Wel herkenbaar, hoor. Soms zitten je vingers bij het tikken in de knoop. Soms is er een soort kortsluiting in je hoofd. Meestal is dat geen probleem. Maar soms wel.

Bankbiljet
Een paar weken geleden was een andere spelfout groot in het nieuws. Op het nieuwe briefje van 50 dollar in Australië blijkt het woord responsibility verkeerd te zijn gespeld. De laatste i ontbreekt. En niet één keer, maar twee keer. Hoeveel mensen zouden de tekst, sommigen met een loep, hebben bekeken? En toch is de fout blijven staan. Oké, het gaat om heel kleine letters. Maar toch. Een kapitale blunder, zou je kunnen zeggen.

Infromatie
De voorbeelden laten zien dat een tikfout snel gemaakt is. Maar ja, we maken allemaal fouten. Bij mij zegt mijn hoofd informatie, maar tikken mijn vingers vaak infromatie. Ik weet het nu, maar irritant is het wel. Welke tikfouten maakt u weleens, en ziet u bij lezing ook over het hoofd? Of maakt u nooit fouten?

8 reacties op Vingers in de knoop

 1. Annelies Steenbrink zegt

  oh ja, sommige tikfouten blijven jarenlang “in je vingers”, die blijf je gewoon maken. Vingers lijken een eigen geheugen te hebben, denk ik dan. Overigens had ik bij “Grahpic” de associatie met”pic(ture)”…. grab-pic 🙂

 2. Jan Klerkx zegt

  Ook voor mij een bekend verschijnsel. Het irritante is dat je er zelf heel gemakkelijk overheen leest, al bekijk je de tekst tig keer. Iemand anders ziet het meteen.
  Vriendleijke greoten
  Jan

 3. Jos Ensink zegt

  Ik kan nooit het woord ‘Keuken’ in één keer goed typen. Bij mij is het de eerste keer altijd ‘kueken’. Nog erger is het dat ik altijd mijn achternaam verhaspel…

 4. Anneke Pereboom zegt

  Bij werd groot vaak gorot. Ik heb hier een automatische correctie voor ingevoerd. Heel handig!

 5. Susanne Bittner zegt

  Ik kwam in een tentoonstelling laatst een fout tegen die is ontstaan omdat men juist moeite had gedaan om het woord goed te spellen. In de catalogus stond bij de titel van het schilderij: Brillo Shines Aluminium Fast. Aluminium prima geschreven, behalve als je dan op het schilderij kijkt. Daar staat het woord namelijk zoals veel Amerikanen het uitspreken en schrijven: ;Brillo Shines Aluminum Fast’.

 6. Dick kuyper zegt

  Is een beetje hetzelfde als op een uitnodiging vergeten te vermelden waar, hoe laat of wanneer het is. Zie dat vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *