Aanrijding met zomereik

De provincie Gelderland wil bijna 350 gezonde bomen kappen. Dat las ik vorige week woensdag in de Volkskrant. Het gaat om prachtige zomereiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. Sommige zijn wel anderhalve eeuw oud. Schandalig is het dat ze tegen de vlakte moeten. Maar wacht eens even. Lees ik het goed? Zijn de bomen zelf ook schuld? Wat is hier aan de hand?

Verkeersveiligheid
De eerste zin van het Volkskrantartikel is als volgt: “Om aanrijdingen met bomen te voorkomen wil de provincie Gelderland honderden eiken kappen langs de N319 in de Achterhoek.” Dat kappen gebeurt “uit het oogpunt van verkeersveiligheid”. In 2017 was er inderdaad sprake van een dodelijk ongeval, en dat is uiteraard te betreuren, maar sinds 2013 zijn er eigenlijk betrekkelijk weinig ernstige ongevallen op de weg geweest.

Mensonvriendelijke bomen
Maar ik snap de provincie Gelderland wel. Het gaat hier om agressieve, mensonvriendelijke bomen. Dat wist u niet, hè? Er staat namelijk “Om aanrijdingen met bomen te voorkomen…” en verder op in het artikel “Begin 2017 kwam een 24-jarige automobiliste uit Winterswijk bij Ruurlo om het leven door een botsing met een eik.” Een aanrijding met en een botsing met: de bomen kunnen blijkbaar in beweging komen als er een auto aan komt. Die gaan de botsing met de auto zelf aan. Het is niet zo dat de auto tegen een boom aan rijdt. Nee, beide partijen komen met elkaar in botsing.

Advies
Mijn advies aan de zomereiken: verroer je niet en blijf staan waar je staat. Mocht dan toch nog een keer een auto tegen een van jullie aan botsen, dan dien je een klacht in bij de provincie Gelderland en vraag je of alle auto’s van de N319 verbannen kunnen worden. Waarom zouden bomen altijd de schuld krijgen en boete moeten doen? Actievoerster Petra Sips geeft een andere oplossing: “Als iedereen zich houdt aan de maximumsnelheid, niet met drank op achter het stuur kruipt en geen gekke dingen doet, kan je hier niks gebeuren.”

2 reacties op Aanrijding met zomereik

  1. Terry Ezra zegt

    Doet me denken aan de getuigenverklaring die ik las toen ik een auto-claims behandelaar was. Auto eigenaar was tegen een boom in z’n tuin gereden omdat hij ‘vergat dat er een boom daar stond’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *