Is Pippi Langkous een pagegaai?

Een belangrijk aspect van leren en communiceren is voorkennis. Nieuwe dingen leren kost veel energie en denkkracht als je ze niet aan eerder opgedane kennis kunt koppelen. Hetzelfde geldt voor communiceren: om te voorkomen dat je gesprekspartner je niet begrijpt, haak je aan op iets wat al bekend is. Nu is de vraag: wat heeft dat met Pippi Langkous te maken?

Papegaai
Een paar weken geleden stond een kort maar belangwekkend bericht in de Volkskrant met de volgende kop: “Papegaai Pippi Langkous dood”. Zonder voorkennis zou je deze kop helemaal verkeerd kunnen interpreteren. De moeilijkheid zit ‘m in de compactheid van papegaai Pippi Langkous. Er zijn namelijk twee mogelijkheden: ‘de papegaai van Pippi Langkous is dood’ en ‘de papegaai met de naam Pippi Langkous is dood’. Kortom, je moet weten wie Pippi Langkous is. Zonder die voorkennis ben je afhankelijk van de context.

Volledige artikel
Gelukkig gaf het artikeltje dat bij de kop hoorde, die context. Vooral nuttig voor degenen voor wie Pippi Langkous een onbekende is:

“De papegaai Rosalinda uit de film Pippi in Taka-Tukaland is op 51-jarige leeftijd overleden in de armen van de baas van de dierentuin van het Duitse Karlsruhe. Rosalinda was de naam van de papegaai die de vogel speelde in de Pippi Langkousfilm uit 1970. In werkelijkheid was de vogel een mannetje met de naam Douglas.”

Verhelderend!

reactie op Is Pippi Langkous een pagegaai?

  1. Jan Klerkx zegt

    Ja, eigenlijk is het een lastige gewoonte van het Nederlands om in koppen de voorzetsels weg te laten. In het Engels kan dit niet (al denken Nederlanders vaak van wel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *