Dit moet u lezen!

“Dit nieuws moet u lezen als u vindt dat uw smartphone te langzaam gaat.” Wat doet u als u zo’n kop boven een krantenartikel ziet en er ook nog eens een zwarte, stervormige illustratie met “NIEUW” bij staat? Lezen natuurlijk. U hebt waarschijnlijk immers ook een smartphone die best nog wel wat sneller mag gaan. Een slimme zet van journalist Niels Waarlo in de Volkskrant afgelopen vrijdag dus. Ik ben er in ieder geval in getrapt.

Geen nieuws
Het artikel ging over de vijfde generatie mobiele netwerken: 5G. Een belangrijke ontwikkeling gezien het belang dat iedereen tegenwoordig aan mobiele telefonie en smartphones hecht. Niels Waarlo beschrijft de situatie (“De verwachtingen van 5G zijn hoog”), maar opent de laatste alinea van het artikel met de woorden: “U heeft hier allemaal nog niets aan, in dit nieuwe jaar.” En de laatste twee zinnen van het artikel zijn: “De eerste 5G-netwerken gaan naar verwachting in 2020 live, waarschijnlijk eerst in Amsterdam. Het zal hierna nog een paar jaar duren voor heel Nederland vrij is van internetvertraging tijdens Nieuwjaar.”

Kortom
Het nieuwsbericht was dus eigenlijk helemaal niet zo belangrijk en zeker niet urgent. De kop en het opvallend weergegeven NIEUW deden vermoeden dat er iets belangwekkends in het artikel zou worden beschreven, maar het ging slechts over “verwachtingen”. Vooral smartphonegebruikers in bijvoorbeeld Groningen, Arnhem of Maastricht die vinden dat hun belgerief wel wat sneller kan, zullen zich behoorlijk misleid hebben gevoeld. Als ze het artikel niet hebben gelezen, hebben ze niets gemist.

Slim
Wel slim natuurlijk, die kop. Zo zie je maar hoe makkelijk je een lezer een artikel in kunt trekken. Maar ja, dat lukt natuurlijk maar één keer. Je kunt niet de hele krant vol zetten met dit soort koppen, want dan valt het niet meer op. Dat werkt alleen bij wijze van uitzondering. Afgelopen zaterdag had dezelfde krant een lang artikel over zogeheten haattweets op Twitter. Er stond ook een kadertekst bij met de kop “Aangevallen? Lees dit!” Ik heb de rest van het stuk niet gelezen.

reactie op Dit moet u lezen!

  1. Jan Klerkx zegt

    Ik vind het bedenkelijk dat de redactie van de Volkskrant haar toevlucht neemt tot dit soort platte reclame-technieken: alsof de lezer zelf niet in staat is om te beoordelen wat zij of hij wel of niet moet lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *