Curieuze komma

Krantenkoppen kunnen informeren, nieuwsgierig maken, vermaken en boeien. Maar ze roepen ook weleens vragen op. Dat had ik donderdag bij een kop in de Volkskrant met een curieuze komma.

De kop
De kop ging als volgt: “Advocaat volgt familie Henriquez, de zaal uit”. Het ging over de zaak-Mitch Henriquez, de Arubaan die een paar jaar geleden tijdens een gewelddadige arrestatie overleed. Advocaat Richard Korver staat de familie bij en afgelopen donderdag liep hij samen met familieleden van Henriquez gefrustreerd de rechtszaal en de rechtbank uit.

De komma
Tot zover de feiten. Nu de krantenkop. Ik zat ‘s ochtends de krant te lezen en mijn oog viel er meteen op. Ik begreep er niets van. Ook na twee of drie keer lezen niet. Ik viel over de komma en vroeg me af wat die daar deed. Pas nadat ik het artikel helemaal had gelezen, werd mij duidelijk wat de betekenis was.

Bewust
Ik neem aan dat de koppenmaker goed heeft nagedacht over de komma en dat die een bepaalde spanning in de zin moet brengen: een rustmoment voorafgaand aan de uitsmijter “de zaal uit”. Oei, oei, oei. De advocaat is samen met zijn cliënten uit de rechtszaal weggelopen. Dat is niet gebruikelijk, maar de vraag is of iedereen dat weet. Achter die spannende komma gaat bepaalde voorkennis schuil en je kunt je afvragen of de schrijver daarmee niet over de hoofden van de lezer heen schiet.

Beetgenomen?
Mij heeft Gijs Beukers, de schrijver van het artikel, in ieder geval goed beetgenomen (ook al weet ik niet zeker of hij de kop zelf heeft gemaakt). Of moet ik het anders zien? Heeft hij mij met zijn komma gewoon op een heel slimme manier verleid tot het lezen van zijn artikel?

Vindt u dit taalstukje interessant? Klik dan op een van deze knoppen en deel het met anderen.

reactie op Curieuze komma

  1. JSD van den Bosch zegt

    Die komma heeft voor mijn gevoel geen toevoegende waarde. Hij heeft geen functie en kan gewoon worden weggelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *