Sterk verhaal

De taal die u spreekt en waar u zich goed bij voelt, zegt veel over u. Uw woordgebruik verraadt zelfs uw leeftijd. Nou ja, niet precies, maar u bent op basis van bepaald woordgebruik wel in te delen in ‘jong’ of ‘oud’, en dan laat ik graag aan u over wat u als ‘jong’ en ‘oud’ beschouwt. We nemen de proef op de som. Doet u mee?

Acceptabel of niet?
Ik zou u willen vragen de volgende zinnen rustig te lezen en per zin voor uzelf te bepalen of u het gebruik van het vetgedrukte werkwoord prettig of acceptabel vindt of niet. Tel vervolgens de zinnen die u afkeurt of raar vindt. Daar gaat ‘ie:

– Veel concerten in Europa zegde ze af.
– Ze dorst niet te gaan kijken.
– Directeur Anja Evers ervoer het als een klap in het gezicht.
– Onlangs werd een man door een tijger overvallen terwijl hij op eekhoorns joeg.
– Hij ried mij een nieuwe kabel aan met nieuwe pluggen.
– Hij schrikte op van de schorre stem waarin verlegenheid trilde.
– Hij stiet zijn hoofd tegen de tafel, en ontwaakte.
– De lach op zijn gezicht verried zijn verbazing.
– Het schip voer over de Atlantische Oceaan terug naar Engeland.
– Hij vree met haar alsof hij op zijn prestatie beoordeeld zou worden.
– De koude stormwind woei door de Syrische woestijnen.

Van sterk naar zwak
U hebt het natuurlijk al gezien: het gaat om sterke (of ‘onregelmatige’) werkwoorden. Al deze woorden hebben ook een zwakke variant: zegde af, durfde, ervaarde, jaagde, raadde, schrikte op, stootte, verraadde, vaarde, vrijde en waaide. Beide varianten zijn mogelijk, maar de ene is gebruikelijker dan de andere. De sterke werkwoorden zijn ouder dan de zwakke, dus hoe meer werkwoorden u afkeurt of gewoon vreemd vindt, hoe jonger u bent.

Meest gebruikelijk
Op de website van de Taaladviesdienst van Onze Taal staat een volledige lijst met sterke werkwoorden. Daarin staat ook aangegeven welke variant van een sterk/zwak-paar het meest gangbaar is. Van de paren hierboven is volgens de Taaladviesdienst de volgende variant momenteel de meest gebruikelijke: zegde af, durfde, ervoer, joeg, raadde aan, schrok op, stootte, verraadde, voer, vrijde en waaide. Dat zijn dus zeven zwakke varianten en vier sterke.

Uw score
Wat is uw score? Hoeveel van deze elf werkwoorden passen niet bij uw taalgebruik? Als u alle sterke werkwoorden afkeurt of onacceptabel vindt, dan bent u – of voelt u zich – waarschijnlijk lekker jong en modern. Heerlijk toch? Als u ze allemaal goedkeurt, dan bent u iemand met vele jaren levenservaring. Ook mooi. En als u daar ergens tussenin zit, dan zit u ertussenin. Dus ook qua leeftijd.

Vindt u dit artikel interessant? Klik dan op een van deze knoppen en deel het met anderen.

2 reacties op Sterk verhaal

  1. Jan Klerkx zegt

    Interessant, maar ook een moeilijke vraag. Bij het lijstje waren er verschillende bij waarvan ik beide vormen gebruik, soms afhankelijk van de context. Zo zou ik zeggen ‘Hij joeg de indringer weg’, maar ‘Hij jaagde op groot wild’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *