Binnen of buiten?

Wij communiceren in prototypes. Wist u dat? Als ik een gesprek met u voer en heb het bijvoorbeeld over een auto, dan weet u direct wat ik bedoel. Ongeveer dan. Het precieze beeld dat ik bij die auto heb, zal waarschijnlijk afwijken van de auto waar u op dat moment aan denkt (variërend van Toyota Yaris tot Ferrari), maar het staat onze communicatie normaal gesproken niet de weg. Ik moest aan prototypes denken bij het lezen van een advertentie.

Balkonbeglazing
Het ging om een advertentie van Metalura, een bedrijf dat “opvouwbare balkonbeglazing” maakt. De tekst van de advertentie ging als volgt (op de website staat een soortgelijke tekst):

“Wilt u vaker van het buitenleven genieten op uw balkon? Dat kan met de opvouwbare balkonbeglazing van Metalura. Als het begint te waaien of te regenen, schuift u de glaswand in een paar seconden dicht. Zo kunt u onder alle omstandigheden lekker buiten blijven zitten.”

De beglazing wordt opvouwbaar genoemd, maar eigenlijk is het kwestie van schuiven, als ik het goed zie. Maar goed. Daar gaat het niet om. Wel om buitenleven en buiten blijven zitten.

Prototype ‘buiten’
Buiten is een tikkeltje verwarrend hier. Als je op een balkon zit, zit je inderdaad ‘buiten’: je bent dan niet in je appartement. Maar wat gebeurt er met de balkonruimte als die (helemaal) dicht is en met een glazen wand wordt afgesloten? Zit je dan nog buiten? Of zit je binnen? Sluit die glazen wand, die helemaal dicht kan, je niet van ‘buiten’ af? Ingewikkeld. Buiten en buitenleven botsen hier met mijn prototype van ‘buiten’.

Reclametaal
Interessant is dat de schrijver van de tekst speelt met de emotie van de lezer. Het is reclametaal om potentiële kopers ervan te overtuigen dat ze ondanks een geheel of gedeeltelijk gesloten wand toch nog vrij en buiten zijn, terwijl ze tegelijkertijd beschermd zijn tegen “wind of tocht”. Slim, hoor.

Klik gerust op een van de knoppen hieronder als u dit stuk met anderen wilt delen.

4 reacties op Binnen of buiten?

  1. Jan Klerkx zegt

    Interessant. Als je aanneemt dat het balkon met de wand dicht ‘binnen’ is, dan kan één en dezelfde plek dus zowel binnen als buiten zijn. Hm, iets om over na te denken.

  2. Linda Seewald zegt

    Gevoelsmatig zou ik ook ‘buiten’ zitten, want het is geen ‘serre’.

  3. Hetty Hurkmans zegt

    En hoe zie je de brug die open of gesloten is? Afhankelijk van het perspectief van de schipper of de fietser die staat te wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *