Merckxiaans

Het wielerseizoen is al weer een paar weken aan de gang. Heerlijk. Gisteren was de mooiste van alle voorjaarsklassiekers: de Ronde van Vlaanderen. Echt genieten. Niet alleen van het spannende koersverloop, maar ook van de taal van de heren commentatoren: Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra.

Wielertaal
Elk voorjaar weer wordt een groot arsenaal aan wielertermen en uitdrukkingen opgepoetst. Renners doen hun jas uit, geven er een klap op, liggen op het rooster, zetten er het grote mes op, roken hun tegenstanders op en duikelen in het skoekeloen. Allemaal bekende uitdrukkingen. En als u er geen genoeg van kunt krijgen: op internet staan hele waslijsten, zoals op Wikipedia.

Nieuw
Veel bekends dus, maar er is ook altijd wel weer iets nieuws. Als je twee commentatoren hebt, praat de een de ander gauw na en voor je het weet, hoor je het tot vervelens toe. Tijdens de Ronde van Vlaanderen gisteren waren dat Merckxiaans en noodgeboren.

Merckxiaans
Het was een heroïsche ronde gisteren. De uiteindelijke winnaar – Philippe Gilbert – reed zeker 50 kilometer alleen op kop, terwijl hij daarvoor ook al veel kopwerk had verricht. Het was prachtig en krachtig, oftewel ‘Merckxiaans’, volgens Maarten Ducrot. Nou, dat is iets voor papegaai Herbert Dijkstra. Hij hoort zijn collega zoiets zeggen en voor je het weet, slaat hij jij diverse keren met Merckxiaans om de oren.

Noodgeboren
Taalkundig interessanter was het gebruik van noodgeboren. Dat werd bij Ducrot en Dijkstra namelijk een bijvoeglijk naamwoord. De situatie was als volgt: de favorieten Peter Sagan en Greg Van Avermaet kwamen op de Muur van Geraardsbergen waarschijnlijk ongewild in een achtervolgingsituatie. Dat betekende volgens Ducrot en Dijkstra dat er een verrassende situatie was ontstaan die vroeg om ‘een noodgeboren tactiek’. En dan denk je in eerste instantie dat het een verspreking is. Nee, hoor. Peppie begint ermee en Kokkie kan het niet laten om het nog verschillende keren over ‘een noodgeboren situatie’ of ‘een noodgeboren tactiek’ te hebben. Ik ben benieuwd naar het noodgeboren koersverloop van Parijs-Roubaix volgende week.

reactie op Merckxiaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *