Het r-woord

file‘Door groeiend fileprobleem lijkt het r-woord geen taboe meer.’ Dat was de kop boven een stuk op nos.nl op vrijdag 11 november. Het ‘r-woord’. Weet u wat het betekent? Natuurlijk wel. Maar waarom wordt het niet voluit geschreven?

Spannend
In het stuk op nos.nl wordt de spanning er nog even ingehouden en wordt de betekenis van ‘r’ pas in de tweede alinea uitgelegd. De eerste twee alinea’s zijn als volgt:

“In deze natte, winderige herfstmaand wordt het groeiende fileprobleem steeds duidelijker voelbaar. Gisteravond stond voor de vierde keer in november ruim 750 kilometer file. “Het wordt tijd dat de overheid moed toont: belast nou eens het gebruik van de auto, en niet het bezit ervan”, zegt Pieter Hofstra.

Opvallende woorden, want hij is oud-Kamerlid voor de VVD. Een partij die nog steeds faliekant tegen het zogenoemde rekeningrijden (het r-woord) is. “Ik heb mijn partijgenoten er nog niet van kunnen overtuigen”, zegt Hofstra in het NOS Radio 1 Journaal.”

Natuurlijk wist u meteen al dat de ‘r’ voor rekeningrijden staat. Toch? Toch is het opvallend dat rekeningrijden niet meteen voluit geschreven is.

Truc
Het gaat hier om een neptaboe. Door het woord rekeningrijden niet voluit te schrijven, geeft de journalist aan dat het concept ‘rekeningrijden’ omstreden is. Hij of zij zegt in feite ‘rekeningrijden is omstreden, maar dat wist u vast al’. Het is een taaltruc. Denk ook maar eens aan het h-woord in de discussie over het afschaffen van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Die aftrekbaarheid is inmiddels geregeld en het h-woord is van het taaltoneel verdwenen. Dankzij de regering-Rutte rust daar geen taboe meer op.

Even geduld a.u.b.
Wacht maar tot na de volgende verkiezingen. Rekeningrijden – of het r-woord – zal de komende maanden vaker in het nieuws komen en de geesten wordt rijp gemaakt voor de invoering ervan. En als het dan eenmaal zover is en de r uit de maand is, zitten we met een k-wet opgezadeld.

3 reacties op Het r-woord

 1. ton verjans zegt

  Dag Marcel,

  Als we als lezers van jouw/jullie zeer gewaardeerde “taalpraat” gezamenlijk nou eens een alfabet gaan maken van a-woord. b-woord, c-woord, e.d.? Al dan niet uit de politieke arena. Natuurlijk heeft iedereen bv. een beeld bij het z-woord.
  Wellicht komen er bijzonder creatieve vondsten uit tevoorschijn.

  Groet,
  Ton

 2. Dick kuyer zegt

  Wat dacht u van het e woord voor eigen risico wat zeker na de verkiezingen naar 500 euro zal gaan. Tot voor kort eigenlijk onbespreekbaar.

 3. Pingback: Het A-woord | Taalpraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *