Bij de koffieautomaat

koffieautomaatTijd voor de Taalpraatredactie om van de zomer te gaan genieten. Tot begin september sluiten we de boel. Maar eerst kijken we bij de koffieautomaat even terug op de afgelopen EK-weken.

> Heb je ook naar alle wedstrijden van het EK gekeken?
< Bijna allemaal. Maar ik sta al weer in de Tourmodus.
> Snap ik. Het voetbal is vaak zo saai en ik val nogal eens in slaap. Het is toch vooral ‘gemiep om niks’, zoals de tv-commentator van Engeland-IJsland zei.
< En heel veel opportunisme.
> Opportunisme. Inderdaad. Wat betekent dat eigenlijk, ‘opportunistisch voetbal’?
< Ik weet het niet, maar het wordt vaak gebruikt en klinkt wel goed. Ik vermoed ‘voetbal zonder plan’. Zoiets als het voetbal van België. Wij noemden dat vroeger ‘hard en hoog’.
> Wat je vroeger ook veel hoorde: ‘de bal afjagen’, ‘een mooi affiche’ en ‘de ruit’. Maar niks daarvan dit toernooi. De heren verslaggevers (ja, het zijn altijd heren) hebben het wel over ‘afvallende ballen’, ‘getelefoneerde strafschoppen’ en ‘forechecking’.
< Raadselachtige taal.
> Ja, en wat te denken van de volgende uitspraak van Pierre van Hooijdonk: ‘Zonedekking betekent niet dat je alleen de zone moet dekken’? Of deze van Daniël de Ridder: ‘Dat is toch wel de achillespees van Spanje’? Echte filosofen en taalkunstenaars die (ex-)voetballers.
< Maar de mooiste is toch van Louis van Gaal, waaraan een van de tv-commentatoren ons herinnerde. In keurig Spaans schijnt hij een ziekenhuisbal een ‘ballon de hospital’ genoemd te hebben.
> Het voetbal is al weer bijna afgelopen. Lang leve de Tour. Ik verheug me op een peloton dat ‘op de kant wordt gezet’, vluchters in een ‘chasse patate’ en moedige renners die ‘een jas uitdoen’. En dan maar hopen dat er niet te veel renners gaan ‘linkeballen’ of ‘het skoekeloen in rijden’.
< En ook in het Tourcommentaar is de filosofie nooit ver weg: ‘Als je een etappe gewonnen hebt, win je er misschien nog een’. Bijna Cruijffiaans.
> Fijne sportzomer.
< En heel veel taalplezier. Tot ergens in september.

reactie op Bij de koffieautomaat

 1. Ton Verjans zegt

  Beste redactie,
  Wie is eigenlijk opportunistisch? Toch zeker het meest al die journalisten die geweldige, verrassende, spannende wedstrijden voorspellen, waar vervolgens geen barst van uitkomt.
  En een leuke die ik hoorde op VRT-TV over een team (ik ben vergeten welk) dat kort voor tijd op achterstand stond: “Albanië loopt nu op heel nauwe schoentjes’.
  Mooie Tour- en Rio-zomer voor jullie.
  Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *