Kunst

kunstAfgelopen week stond er op de website van de NOS een bericht over hoe kijken naar kunst geneeskundestudenten kan helpen een betere arts te worden. Je kunt je er iets bij voorstellen, maar hoe werkt het precies?

In Rotterdam en Nijmegen kijken geneeskundestudenten naar kunst. Mooi meegenomen dat de aanstaande geneesdames en -heren kunst leren kennen, maar er is een hoger doel: leren observeren om zo betere diagnoses te kunnen stellen. ‘Uit één van de onderzoeken bleek dat studenten die een cursus met kunst kijken hebben gevolgd beter patronen kunnen herkennen’, zegt hoogleraar en oogarts Jan Keunen, die het vak in Nijmegen introduceerde. ‘Je leert met dit vak anders kijken, maar ook nog eens kunst kennen.’

Een van de deelnemende studenten vertelt over haar ervaringen in het Museum More in Gorssel:  ‘We hebben geleerd om snel patronen te herkennen en diagnoses te stellen. Dan mis je de details weleens. Je aandacht wordt vaak getrokken door één detail, waardoor je de werkelijke betekenis van het schilderij uit het oog verliest.’ Studiepunten krijgen de studenten niet voor dit vak, maar dat is geen probleem. ‘Het is juist heel leuk om eens iets heel anders te doen dan rechttoe rechtaan geneeskunde.’

Duidelijk. Alleen stond dat er niet. Wat er wel stond, is dit: ‘We zijn geleerd om snel patronen te herkennen en diagnoses te stellen. Andere details mis je dan weleens. Je oog wordt vaak getrokken door één detail, terwijl andere meer zeggen over de betekenis van een schilderij.’  Geen studiepunten is niet erg. ‘Maar het is juist heel leuk om eens iets heel anders te doen dan rechtdoorzee geneeskunde.’

Volgens de hoogleraar is de kans groot dat er in september een tweede vak van start gaat: ‘Daar staan al een hoop aanmeldingen voor.’ Aha. Misschien toch ook een keer een workshoppie helder formuleren organiseren. Koud kunstje.

Nalezen en/of meer weten?

http://nos.nl/op3/artikel/2102923-hoe-naar-kunst-kijken-je-een-betere-arts-maakt.html

http://www.nrc.nl/next/2016/05/03/betere-diagnoses-stellen-door-naar-kunst-te-kijken-1616835

2 reacties op Kunst

  1. Ton Verjans zegt

    ‘Wat er wel stond, is dit’ of misschien ‘Wat er wel stond, was dit’?
    Wat geniet de voorkeur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *