Paradigma

paradigma2Om de zo veel tijd duikt er weer een woord op dat mensen graag napraten. Gremium bijvoorbeeld. Of wisselen. Lekker interessant doen. Wat ik de laatste tijd geregeld hoor: paradigmaverschuiving.

Volgens Wikipedia is een paradigmaverschuiving ‘een ontwikkeling in de wetenschap die leidt tot een dramatisch ander beeld van hoe de werkelijkheid in elkaar zit’. Het is dus iets uit de wetenschap. Maar dat weerhoudt sommige taalgebruikers in mijn omgeving er niet van om het woord te pas en te onpas te gebruiken. En weet je wat? Ik hoor het niet alleen in Nederlandse contexten. Ik was vorige week op een onderwijscongres in Groot-Brittannië en ook daar vlogen de paradigm shifts je om de oren. Alsof er nou echt zo veel en zo ingrijpend verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *