Oprecht

RutteEcht, waar, zuiver,ongeveinsd, welgemeend, niet liegend, rechtschapen, eerlijk, serieus. Dat betekent oprecht. Fijne, positieve woorden waar niemand iets tegen kan hebben. Toch?

Broer
In het boekenweekgeschenk Broer beschrijft Esther Gerritsen de afkeer van hoofdpersonage Olivia voor oude huizen. ‘Je moest opstaan als de gastvrouw een glas uit de keukenkast wilde pakken, en altijd riep zo’n gastvrouw: “We passen er allemaal in!” Dat riepen mensen alleen wanneer dit overduidelijk niet het geval was.’ Dat gevoel krijg ik nou geregeld als sommige lieden het woord oprecht gebruiken.

Rutte
Onze minister-president bijvoorbeeld is een echte ambassadeur van oprecht. Zo zei hij begin deze maand na het gekrakeel in de coalitie over het luchtbrugplan van Diederik Samsom: ‘Ik geloof dat we elkaar oprecht mogen.’ Ook bij de Teevendeal een en al oprechtheid. Tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad op 11 december 2015 vond hij bijvoorbeeld ‘oprecht dat alle goeie processtappen zijn gelopen.’ In het gesprek met de minister-president van 29 januari 2016 over dezelfde kwestie probeert Dominique van der Heijden het nog maar eens. ‘Bent u de zaak niet veel te laat serieus gaan nemen?’ Mark Rutte: ‘Ik meen oprecht van niet.’ Twan Huys verweet hem in een uitzending van College Tour ooit het toepassen van een trucje: ‘Bij de mediatraining heeft meneer Rutte dat geleerd’. Rutte ontkende het: ‘Nee, oprecht. Dat heb ik niet gehad.’

Nog meer politiek
Maar hij is beslist niet de enige oprechte politicus. Zo vindt minister Hennis van Defensie het ‘oprecht prima dat de PvdA-fractie het debat voert’ over de JSF. Halbe Zijlstra is ‘gewoon oprecht tevreden’ over het belastingplan. Geert Wilders die Mark Rutte ‘oprecht een compliment geeft’ voor zijn optreden tijdens het Correspondents’ Dinner mag in dit rijtje niet ontbreken. En wat zei Jeroen Dijsselbloem nou toch tegen de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis in januari 2015 tijdens het beroemde handen schudden? ‘Ik weet het oprecht niet meer.’ Dat roepen mensen alleen wanneer dit overduidelijk niet het geval is.

2 reacties op Oprecht

  1. Han zegt

    Wat een leuk stukje! Ik denk oprecht dat je gelijk hebt. Het klinkt ook wel lekker: oprecht. En het klinkt net wat deftiger dan ‘echt waar’ of ‘serieus’. Ook niet onbelangrijk voor een politicus.

  2. Ger Vangangelt zegt

    Mooi stukje Corejanne. Jammer dat het woord te veel gebruikt wordt want ik vind het een mooi woord. Oprecht van iemand houden, oprecht excuses maken etc. Als het woord te veel en ongepast gebruikt wordt, zal het z’n kracht verliezen. Reuze jammer…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *