Gezegd en gezwegen

Loopschoenen“D’r ligt hier zand.” – “Daarom heb ik mijn schoenen hier aangedaan.” Dit is een gesprek dat Corejanne en ik onlangs hadden. Het hele gesprek. Kunt u het volgen?

Context
Waarschijnlijk niet. Om de betekenis van dit korte gesprek te kunnen doorgronden, moet u eerst de situatie kennen. Die is als volgt: ik ga een paar keer per week hardlopen. Ik trek mijn sportkleding normaal gesproken boven aan. Behalve mijn sportschoenen. Die doe ik meestal beneden aan. Maar omdat er onder de zolen van die schoenen vaak opgedroogd zand van de vorige keer zit, trek ik ze ook vaak in de hal aan, net voordat ik de deur uitga.

Zand
Tot zover de context. Maar die zegt nog niet alles over de inhoud van de woorden in het gesprekje. Het wonderlijke is dat Corejanne en ik in een paar woorden een hele berg aan informatie uitwisselen. En dat we elkaar met die paar woorden uitstekend begrijpen. “D’r ligt hier zand.” Wat Corejanne in feite zegt: “Waar komt dit zand vandaan?” Of nee, eigenlijk weet ze dat wel. Ze weet dat het zand onder mijn sportschoenen vandaan komt. Dus eigenlijk zegt ze: “Ruim je dit zand straks even op?”

Logisch
“Daarom heb ik mijn schoenen hier aangedaan.” Dat is strikt genomen een heel rare reactie op de eerste zin. Hoezo “Daarom …”? Dat lijkt onlogisch, maar dat is het niet. Wat ik in feite zeg, is het volgende: “Ja, dat klopt, Corejanne. Dat zand komt onder mijn sportschoenen vandaan. Ik wist dat er zand onder mijn schoenen zat en daarom heb ik ze hier in de hal aangedaan. Om te voorkomen dat er overal in de huiskamer zand op de vloer komt.”

Opgeruimd
En eigenlijk hoop ik ook het volgende ‘gezegd’ te hebben: “Ik ruim het straks wel op. Ik ga nu eerst hardlopen.” En zo is het ook gegaan. Wat je met een paar woorden toch allemaal kunt zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *