Onwennig

Mars attacks‘Het defensieapparaat van Amerika moet terstond in de grootste staat van paraatheid worden gebracht.’ Wat valt u op aan deze zin?

Grootste
De zin hierboven komt uit een beschrijving van de film Mars Attacks, die 29 oktober op tv te zien was. De eerste gedachte die bij mij opkwam, was ‘Huh?’ Niet door de inhoud van de film of de beschrijving, maar door het gebruik van grootste. De gebruikelijke woordcombinatie is immers hoogste staat van paraatheid. Het gebruik van grootste trok de aandacht en leidde mij af. Mijn lezen werd verstoord.

Hoogste
Zoek je op Google op “grootste staat van paraatheid”, dan krijg je uiteindelijk 28 vindplaatsen. Zoek je op “hoogste staat van paraatheid”, dan heb je er 9.750. Een duidelijk verschil dat laat zien dat de combinatie met hoogste in ieder geval het gebruikelijkst is. De vraag is nu: is grootste fout?

Fout?
Tja. Wat is fout? Ongebruikelijke woordcombinaties geven een onwennig gevoel. Dat was ook het gevoel dat ik kreeg bij het lezen van grootste staat van paraatheid. Zoiets wil je normaal gesproken voorkomen. Je wilt geen hobbels in je tekst en geen fronsende wenkbrauwen bij je lezers. Maar de grens tussen goed en fout is niet altijd even scherp. Het is vaak echt niet meer dan onwennigheid.

reactie op Onwennig

  1. René Kurpershoek zegt

    Fout. Een “staat” (in de zin van “toestand”) is niet groot of klein. En eigenlijk is alleen “staat van hoogste paraatheid” correct (toch nog 48 echte hits in Google). Trouwens, als je even doorbladert, zie je dat ook “hoogste s. v. p.” maar 212 échte hits geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *