De taal van Tom

tom egbers‘Tom vermijdt alle voetbalclichés. Hij zoekt altijd naar spitsvondigheidjes en die vindt hij ook’, aldus Julien Althuisius vorig jaar in de Volkskrant in een artikel over sportverslaggever Tom Egbers. Een leuk artikel dat een mooi beeld schetst van deze prettige tv-persoonlijkheid. Want we zullen het maar meteen toegeven: wij zijn fan van Tom.

Saai
Veel sport is saai, zelfs in samenvatting. Maar als Tom Egbers een wedstrijd of samenvatting inleidt, dan heb je weer voldoende verrassende vondsten gehoord om de rest van de uitzending uit te zitten. Hij heeft humor, heeft een guitige uitstraling en gebruikt originele taal. Zo zei hij na een uiteenzetting van Cruijff ooit: ‘Nee, u bent niet de enige die er geen snars van begrijpt. Maar dat is helemaal niet erg.’ Heerlijk, toch?

Clichés
Althuisius schrijft dat Tom Egbers geen clichés gebruikt. Maar dat is niet helemaal waar. De taal van Tom heeft zijn eigen clichés:

* Behoorlijk prima
* Ook geen half werk
* Hoe dan ook, een prettige avond
* De kelder van de eredivisie
* Prima de luxe

Noem het maar niks
Een gesprek tussen Tom Egbers en zijn collega Sjoerd van Ramshorst tussen twee Studio Sport-uitzendingen ging ooit als volgt:

* Sjoerd van Ramshorst: Wat ga je uitserveren?
* Tom Egbers: Uitserveren?
* Sjoerd van Ramshorst: Nou ja, ik wilde een beetje creatief zijn.
* Tom Egbers: Noem dat maar niks.

Ook zo’n echte Egbersuitsmijter. Daar wordt een mens toch vrolijk van!

Bloemlezing
Een bloemlezing van enkele uitspraken die wij de afgelopen tijd uit de mond van Tom hebben opgetekend:

* En dan nu even een weergaloos rijtje uit het nutteloze kennisparadijs.
* Het is hier winter, by the way. (Tom in Rio tijdens het WK-voetbal)
* De fans van Alkmaar zijn bepaald niet verwend. (Tom over AZ)
* De situatie is hopeloos, maar niet noodzakelijkerwijs zorgwekkend.
* Dat is op het randje van genoeg. Het is tandvleeswerk [voor FC Twente, dat slechts 33 punten heeft op dat moment].
* FC Twente gaat op het allerlaatste restje tandvlees naar het einde. (Tom leidt op de laatste competitiedag een samenvatting van de wedstrijd Heerenveen-FC Twente in)

Vergeven
Tom Egbers is bijzonder in de manier waarop hij spreekt en waarop hij kijkt. Hij kan met zijn licht ironische blik veelzeggend commentaar geven zonder iets te zeggen. En als hij dan eens een stopwoord gebruikt zoals ontzettend (‘Het geld is ontzettend op’), dan is dat raak en toch weer origineel. Een opgeblazen ego met hinderlijke maniertjes zul je bij hem niet aantreffen, al zijn er genoeg mensen die vinden dat hij eens een ontmoeting met een kam zou moeten regelen. Ons maakt het niet uit. Wij vallen voor de enthousiaste en deskundige presentatie in een spreektempo dat voor iedereen bij te benen is. Noem dat maar niks.

PS. De redactie van Taalpraat gaat met zomerreces. Begin september zijn we weer terug met onze wekelijkse blogs.

4 reacties op De taal van Tom

  1. Han Disveld zegt

    Dat zijn inderdaad uitspraken waar je vrolijk van wordt! En voor nu: geniet van de zomer!

  2. Tim Ruisendaal zegt

    Ik moest ineens denken aan een uitspraak van Tom Egbers over een team waar de houtrot in zit. Hoe noemt hij dat ook alweer? Daar zit de ….. in. Wie kan me zijn precieze woorden geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *