Positivisme

Positivisme

Wist u dat de filosofie een plaats heeft gekregen in de wereld van het voetbal? Het gaat met name om het positivisme.

PSV
‘Positivisme overheerst bij PSV,’ aldus een commentaar op de trainingsstage van PSV in het Midden-Oosten (Sportjournaal, 9 januari). Dit is de definitie van positivisme op Wikipedia: “Het positivisme is de opvatting dat alleen de empirische wetenschappen geldige kennis opleveren. Kennis kan dus enkel verworven worden door het correct toepassen van de wetenschappelijke methode en hierdoor wordt elke klassieke vorm van metafysica en andere kennisgronden verworpen: kennis is alleen mogelijk aangaande de wereld der verschijnselen.”

Optimisme
Ik weet niet hoe u tegen het voetbal aankijkt, maar van een op waarneembare feiten gebaseerde filosofie kun je deze balsport toch echt niet beschuldigen. Dat is natuurlijk ook niet wat de commentator in het Sportjournaal bedoelde. Hij bedoelde ‘optimisme’. Het is interessant om te zien hoe een woord met een heel specifieke, filosofische betekenis er een heel nieuwe, algemene betekenis bij krijgt: “In de volksmond wordt de term ‘positivisme’ ook vaak gebruikt om een positieve (levens)houding aan te duiden” (Wikipedia).

Logisch
Als je optimistisch bent, ben je positief. En als je kunt spreken van optimisme, kun je natuurlijk net zo makkelijk spreken van positivisme. Taal kan heel logisch zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *