Kippenvel

kip taalpraatKent u ze nog , de temperamenten die de oude Grieken bedachten om de menselijke soort in te delen? Sanguinisch, cholerisch, melancholisch en flegmatisch – inderdaad. Niet dat het iets uitmaakt, want tegenwoordig is er voor elk temperament een allesomvattende emotie: kippenvel.

‘Ik kreeg kippenvel terwijl ik nooit kippenvel krijg, dat vind ik iets voor overdreven types, voor bepaalde meisjes uit mijn klas’, laat Maartje Wortel het meisje Elsa in haar roman Half Mens zeggen.  Gelijk heeft ze, die Elsa. Niks tegen kippenvel en vele malen beter dan het hysterische héééél  emotioneel, maar het wordt wat veel en allerlei andere bruikbare uitdrukkingen zijn niet opgewassen tegen het kippenvel.

Mart Smeets heeft tijdens de Elfstedentocht van 1985  een briefje gekregen van schaatser Tommy Gustafson.  Als hij eraan denkt, krijgt hij weer kippenvel, vertelde hij deze week in De Wereld Draait Door. Dat kreeg hij ook al bij het kijken naar een goede basketbalwedstrijd en het luisteren naar zijn favoriete muziek. Racoon kan ervan meepraten: bij het horen van een nieuwe hit van ik weet niet wie : ‘van m’n kruin tot aan m’n teen: kippenvel, echt.’ En dan de drie meisjes die op Lowlands een ontmoeting hebben met hun pophelden. Het loopt tegen de 40 graden. Maakt niet uit: ‘Ik heb helemaal kippenvel.’ Ellen van Lange volgde het EK atletiek, uiteraard. ‘Het was kippenvel om een aantal keren het Nederlandse volkslied te horen.’

Op zich niet gek: ‘het effect treedt op bij het voelen van kou of bij bepaalde emoties, zoals angst of diep ontzag. Deze emoties dragen ook bij aan kippenvel bij het beluisteren van indrukwekkende muziek.’(Wikipedia)

Dus mensen, krijg rustig kippenvel als het moet, maar ga ook weer eens op pad met knikkende knieën en klamme handen. Krijg het te kwaad, heb een knoop in je maag, een brok in je keel en laat de rillingen weer eens ouderwets over je rug lopen. Geschikt voor elk temperament.

2 reacties op Kippenvel

  1. Carla Bakkum zegt

    En let op de weinig elegante samenstelling “kippenvelmoment”, bijna 50.000 hits op Google!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *