De zachte g

zachte g“Ik ben geneigd om te zeggen: hou alsjeblieft op over die zachte g. Vooral niet-Brabanders hebben het er graag over, dat Brabanders met een zachte g praten.” Zo begint Wim Daniëls in Groeten uit Brabant zijn hoofdstuk over de zachte g. Deze verzuchting is Taalpraat uit het hart gegrepen.

Vorige week stond er een interview met Peter Buwalda in het Volkskrant Magazine.  De columns van de schrijver van Bonita Avenue zijn gebundeld, mooie aanleiding om hem te interviewen. Na het stellen van de eerste vraag, lezen we dat de schrijver ‘goedgeluimd, met zachte g’ antwoordt. Vanwaar die aanvulling, als ik vragen mag?

De rubriek ‘Feestje van de Week’ dan maar. Daar stuitten we op 13 september op het volgende: “Deze week Haro Kraak op een Rotterdamse talkshow voor Rotterdammers, waar toch ook de zachte g klinkt.” Het stuk gaat over de zestiende editie van Rotterdam Late Night, waar behalve een aantal prominente Rotterdammers ook architect Winy Maas aanschuift. Winy Maas is een van de belangrijkste architecten van dit moment. Daarnaast is hij stedenbouwkundige, landschapsarchitect en gastprofessor aan binnenlandse en buitenlandse universiteiten. Zijn werk is vele malen onderscheiden. Winy komt uit Schijndel, maar gelukkig is dat voor deze ene keer geen belemmering: “Ondanks zijn zachte g wordt Maas’ kritiek (op het ontwerp van De Kuip) door de Rotterdammers met gejuich ontvangen.” Verderop komen we op hetzelfde feestje kunstenaar Joep van Lieshout tegen: “weer een Rotterdammer die zijn Brabantse tongval nog niet van zich heeft afgeschud.” En waarom zou hij ook?

Onze eigen Norbert Corver werd in mei geïnterviewd door taalkundige Liesbeth Koenen voor NRC Handelsblad. ‘Corver, aan wie je goed kunt horen dat hij in Brabant opgroeide, heeft een katholieke achtergrond.’ Trek zelf uw conclusie.

Het kan ook anders. Afgelopen zaterdag schreef Martin Sommer een prettig stuk over zijn bezoek aan Strijp S in (mijn geboortestad) Eindhoven. Nergens in het artikel een zachte g of Brabantse gemoedelijkheid te bekennen. Gewoon een stuk over technologie en ontwikkeling. Kennelijk weet hij het al langer: ten zuiden van de grote rivieren hoor je nou eenmaal de zachte g. Net als op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, in de Achterhoek en de Bommelwaard. We kunnen er nu wel een keer over ophouden.

7 reacties op De zachte g

 1. ton verjans zegt

  Naarmate meer Brabanders en Limburgers richting Randstad trekken en zich daar vestigen komt er een moment dat de zachte-g ook daar de overhand krijgt. Misschien leuker om aan te horen dan de schraaap-g.

 2. Corejanne zegt

  Liesbeth,

  Leuk van je dat je reageert en groot gelijk dat je protesteert. Op mijn beurt zeg ik ook weer jamaar, jamaar en wel vanwege het volgende. Het artikel heb ik uiteraard gelezen en de trits Brabant-katholiek en vloeken was mij helemaal duidelijk. Het ging mij om de toevoeging ‘aan wie je goed kunt horen’, die aan de eerdergenoemde trits in mijn ogen niets toevoegde, maar wel handig was voor mijn stukje 🙂

  Dat pesten met die zachte g moet je maar achter je laten. Jij en Norbert Corver zijn het beste bewijs dat je ook met een zachte g heel aardig terecht kunt komen!

 3. Liesbeth Koenen zegt

  LOL. Snap ‘t. En dank je. Maar ik moet wel bekennen dat vuige Huilanders m’n zachte g weggepest hebben… In een paar maanden eigenlijk al. Ik was 13. Peer group pressure, je weet wel. Nauwelijks ‘n krachtiger taalmiddel te vinden.

 4. Liesbeth Koenen zegt

  Maar om even op de kwestie terug te komen. Hmm. Is hoe iemand klinkt van belang voor het beeld dat je als journalist schetst, of voed je dan bijna vanzelf vooroordelen? Is het de categorie type kleding, postuur enzo, of toch niet. Zal er eens over denken.

 5. Kathy zegt

  Ik word gelukkig niet gepest met mijn zachte g, meer geplaagd (ik zit nu in de 1ste klas) Maar ik zou echt niet weten hoe ik aan mijn zachte g kom want ik kom niet aan brabant of iets dergelijks, en geen van mijn familileden komen uit brabant of iets anders. De eene helft van mijn familie is zelfs Grieks :p Ik vind mijn zachte g wel erg iritand , soms schaam ik me er ook voor. Maarja niks tegen te doen 😀 ik ben wie ik ben! ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *