Namens

Voetbal“Hartelijk bedankt namens de hele familie.” Namens. Een heel gewoon woord met een eenduidige betekenis: ‘uit naam van’. Maar er is nog een ander gebruik met een ietwat andere betekenis.

Namens komt geregeld voor in verslagen van sportwedstrijden, vooral in de voetbaljournalistiek. De betekenis schurkt wel tegen ‘uit naam van’ aan, maar is toch ook net iets anders. Een paar voorbeelden:

  • PSV had aanvankelijk moeite om Vitesse zijn wil op te leggen en kreeg pas kort voor rust grote kansen.Narsingh zag z’n inzet gestopt en Depay trof de lat met een schot vanaf ruim 30 meter. Voordien waren Traoré en Pröpper namens Vitesse gevaarlijk geweest met afstandsschoten. (Teletekst, 31 augustus 2014)
  • Ajax-aanwinst Milik trefzeker namens Polen (Kop in Voetbal International, 6 juni 2014)
  • NAC Breda is er niet in geslaagd om Ajax van de winst af te houden. De ploeg van trainer Nebosja Gudelj verloor in een levendige wedstrijd met 2-5. Stipe Perica was namens NAC twee keer succesvol. (www.omroepbrabant.nl)

Namens is de voetbalvariant van voor (in het eerste voorbeeld is de betekenis misschien ‘van’), dat wil zeggen als het wordt gebruikt in combinatie met scoren. In feite geeft de journalist ermee aan: ‘[speler X] speelt en scoort voor [naam club]’. Namens is een voorbeeld van een gewoon woord dat in een specifieke context een eigen leven leidt. Het is vaktaal van voetbaljournalisten, een voorbeeld van voetbaljargon.

reactie op Namens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *