Dankzij

feyenoodFeyenoord verloor in augustus in de derde ronde van de Champions League van de Turkse ploeg Besiktas. Voetbal International kopte: ‘Negatief record Feyenoord aangescherpt dankzij Ba’.

Besiktas-Feyenoord
Ba is Demba Ba, de spits van Besiktas. Hij zorgde met een hattrick voor de overwinning van zijn ploeg. Voor alle duidelijkheid: Besiktas won. Niet Feyenoord. Waarom staat er dan dankzij?

De definitie van dankzij in de Dikke Van Dale is: ‘door toedoen van, door de positieve werking van’. Inderdaad: positieve werking. Je zegt: ‘Besiktas won van Feyenoord dankzij een hattrick van Ba’. Als je het omkeert – ‘Feyenoord verloor van Besiktas dankzij Ba’ – laat je de lezer in verwarring achter. Door dankzij ga je twijfelen of Ba bij Besiktas of Feyenoord speelt. Maar goed. Als je dat niet weet, lees je waarschijnlijk VI niet.

Door
Wat mij verbaast, is dat dankzij vaak in deze negatieve betekenis wordt gebruikt:

• Journalisten Omroep Brabant dankzij KLM naar door terroristen bedreigd vliegveld (www.thepostonline.nl, 5 juli 2014)
• In totaal heeft BAM een verlies van 75 miljoen te verwerken dankzij infraprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. (de Volkskrant, 8 juli 2014)
• De grote schoonmaak levert Sanoma nog geen zwarte cijfers op. In het tweede kwartaal heeft het Finse mediaconcern dankzij de forse reorganisatielasten juist een nettoverlies van 17,6 miljoen euro geleden, tegen 23,4 miljoen euro winst een jaar eerder. (de Volkskrant, 26 juli 2014)
• Negatief zelfbeeld dankzij Photoshop? (kop in een blog van ‘Karima’)
• Dankzij sommige meisjes die zich niet kunnen gedragen denken jongens zo negatief. (forums.marokko.nl)

Je zou bijna denken dat de onwil van KLM, het verlies van BAM en Sanoma en het negatieve zelfbeeld van jongens en meisjes een zegen zijn. Nou, dat is echt niet zo. Wat ik niet begrijp, is dat de schrijvers van de fragmenten hierboven niet door of doordat (laatste voorbeeld) hebben gebruikt.

Zou dankzij er gewoon een nieuwe betekenis bij hebben gekregen? Zou het een synoniem van door zijn geworden en zijn positieve betekenis hebben verloren? Het blijft raar, omdat je de lezer daarmee dwingt tot interpreteren. Dankzij dankzij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *