En zo

2013-11-09 13.20.53In het dorp waar wij wonen, had je tot een paar jaar geleden een ijzerwarenwinkel die ‘De smid’ heette. Vroeger was het een smidse. Vandaar de naam. Een geweldige winkel die altijd op voorraad had wat je nodig had. Helaas is ‘De smid’ ter ziele. Zou een pakkende nieuwe naam de sluiting van de winkel hebben kunnen voorkomen?

Zo
Iets met en zo misschien? Wat een treurnis zeg. Al die winkels die niets originelers kunnen bedenken dan iets met … & Zo of … en Zo. Zo maar een paar voorbeelden: Applicatie-en-zo, Breien en Zo, Bril en zo, Brood & Zo, Drinken & Zo, EHBO en Zo, Grenzeloos en Zo, Haar en zo, Kaas en Zo, Koffie en Zo, Lunch & Zo, Mama en Zo, Masten en zo, Natuur & Zo, Soep en zo, Spruitjes en Zo, Zaden en Zo, Zilt & Zo. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bedenk een product, zet er & Zo of en Zo achter, zoek op internet en je zult zien dat het bestaat.

Denken de eigenaren van deze winkels, horecagelegenheden en websites nou echt dat ze origineel zijn? Uit de vele voorbeelden blijkt van niet. Verder straal je met en zo een bepaalde nonchalance en besluiteloosheid uit: ‘We doen iets met soep en verder zien we wel’. Cijfers en Zo is een administratiekantoor. Boezemt zo’n naam nou veel vertrouwen in?

Meer
Gelukkig is er beweging in de markt. Er is een omslag in het ‘of zo’-denken: we gaan van zo naar meer. We waren vorige week een paar dagen in Domburg en zagen onderweg een mosselrestaurant dat niet ‘Mosselen en zo’ heette, maar ‘Mosselen en meer’. Toch maar eens kijken of er meer originele namen met meer zijn. En jawel hoor: Borstvoeding & Meer, Cijfers en Meer, Kaas & Meer, Lekker Zoet en Meer, Meubels en Meer, Nieuw en Meer, Smaak en Meer, Smakelijk en Meer, Uit & Meer, Vis en Meer. En er is eindeloos veel meer.

More
Maar we zijn er nog niet. We kunnen dit natuurlijk ook nog verengelsen. De volgende foto namen we in Domburg, waar toch echt heel weinig Engelsen komen.

2014-05-13 15.04.11

Had onze ‘smid’ de naam van zijn winkel maar veranderd in ‘IJzer & zo’, ‘Gereedschap & Meer’ of ‘Drills and more’. Dan had de winkel misschien nu nog bestaan!

2 reacties op En zo

  1. Jan Klerkx zegt

    Leuk stukje weer. Ik zie trouwens naast en Zo en & Zo ook wel etc.

  2. Marij zegt

    Hadden we die Smid nog maar! Ik denk niet dat “en zo” de redding zou zijn geweest. De Smid zonder toevoegsel was al origineel genoeg en alom bekend! Leuk was het wel! Een waar genot om er een schroefje te vinden dat je net nodig had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *