Q

letter qAdvertentie: ‘Kom langs in het Q-hotel. Check Q-music.nl. Q is good for you.’ Soms zie je sterretjes, soms zie je spoken en soms zie je plotseling overal de letter q.

In de algemene spellingregels van het Witte Boekje, de spellinggids van het Genootschap Onze Taal en Wim Daniëls, valt bij de klank [k] het volgende te lezen: ‘In veel woorden, vooral echt Nederlandse woorden, wordt de k-klank met een k geschreven. Maar als gevolg van regel 1b (de herkomst van woorden) heeft de k-klank ook andere schrijfwijzen, zoals: c in club, cc in accu, cch in zucchetti, ch in christen, ck in truck, cqu in jacquet, g in shag, q in qat, qu in enquête en que in cheque.’ In het Witte Boekje staan vijfentwintig bladzijden met woorden die beginnen met een k en twee bladzijden met de q als beginletter. Mooie uitslag: 25-2 voor de k. Toegegeven, bij de q vinden we fraaie woorden als quatre-mains, quattrocento en qualitate-qua, maar kaaskop, klaar is Kees en kleinood zijn toch ook heel mooi?

Het qwerty-toetsenbord, de Q-koorts (de Q staat voor het Engelse woord query dat vraagteken betekent), de jeugdserie Q & Q,  en de Haagse popgroep Q65, die kenden we al een tijdje. Maar nu kun je als muziekliefhebber naar een optreden van Q5 ‘een moderne, professionele band met roots in de Achterhoek’. Of toch liever een avondje Qeaux Qeaux Joans?

In Amsterdam werd eind maart het nieuwe centrumgebied van Oostpoort geopend. Naast winkels en horeca vind je er ook Muzyq ‘het grootste muziekmakerscentrum van Europa’. Parkeren kunt u uiteraard in de parkeergarage van Q-park:  ‘quality in parking’. Zou het misschien een marqetingcomplot zijn? Want ja, wat te denken van de volgende voorbeelden:

 • Mediq Apotheek: ‘Mediq levert medische hulpmiddelen en geneesmiddelen en de bijbehorende zorg’
 • Querrent:  ‘stroom en gas tegen inkoopprijzen’
 • Marqt: ‘echt eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft’ (sinds 2008, oprichter Quirijn Bolle)
 • Quooker: ‘met één draai aan de knop kokend water uit de kraan’
 • Sophiq: ‘een managementinstrument voor elk type organisatie’
 • Aveq: ‘alles op het gebied van presentatie’
 • Q Teamwear: ‘Het Quick van vroeger nu in onze Qleedkamer’

Quatsch of hip? Waarschijnlijk gewoon een qwestie van smaaq.

2 reacties op Q

 1. Ton Verjans zegt

  En bij Mondriaan in Heerlen is een afdeling PsychQ.
  DankQ voor deze info.

 2. Ger Vangangelt zegt

  Wat dacht je van de Audi Q3, Q5, Q7 en niet te vergeten de Quattro ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *