Taalverloedering volgens Renkema (en Confucius)

confuciusJan Renkema, een van de bekendste taalwetenschappers en -adviseurs van Nederland en auteur van Schrijfwijzer, gaat op 29 november met emeritaat. Op woensdag 20 november had presentator Felix Meurders een kort interview met hem op Radio 1.

Taalverloedering
Veel taalgebruikers hebben het over ‘taalverloedering’ zonder duidelijk te maken wat ze er precies mee bedoelen. Vaak gaat het bijvoorbeeld over de invloed van het Engels, foutgespelde woorden of d/t-fouten. Jan Renkema maakt duidelijk wat hij onder verloedering verstaat en verwijst daarbij naar de Chinese wijsgeer Confucius.

‘Ik besef mij’
Renkema maakt zich niet zo druk over ‘foutjes’ als ‘Ik besef mij’ en ‘Deze file is even lang dan die andere file’. Die komen volgens hem in elke taal voor. Goed gebruik van woorden en tekststructuren zijn van groter belang: “Veel belangrijker is dat mensen hun woorden goed gebruiken. Dat ze bijvoorbeeld het onderscheid weten tussen plaats en plek en tussen naakt en bloot, of eventueel tussen stoep en trottoir“.

Confucius
Confucius kreeg volgens Renkema ooit de volgende vraag voorgelegd: “Wat zou u doen als u een land moest besturen?” Zijn antwoord: “De taal goed gebruiken. Als je de taal niet goed gebruikt, dan worden de woorden niet goed gekoppeld aan de werkelijkheid en kun je niet de dingen doen die gedaan moeten worden voor een samenleving. Dan verloedert de samenleving.”

Wat vindt u?
Wat vindt u hiervan? Wat is voor u taalverloedering? Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

U kunt het volledige interview met Jan Renkema beluisteren via de website van Radio 1: 20 november, 11.00 uur. Het gesprek start om 11.06 uur en eindigt om 11.12 uur.

reactie op Taalverloedering volgens Renkema (en Confucius)

  1. Ton Verjans zegt

    Helemaal mee eens. Geldt voor elke organisatie, van klein tot groot.
    Maar is taalverloedering in deze betekenis niet regelmatig een opzettelijke vluchtweg om de werkelijkheid (en dus de mensen) een loer te draaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *