Eigenlijk

eigenlijkHebt u vrijdagavond ook naar De Wereld Draait Door gekeken? Waar ging het programma eigenlijk over? Taalpraat citeert enkele gasten en de gastheer.

Henk Krol
Matthijs van Nieuwkerk: “Even de eerste zin [van de brief van Henk Krol], want zo begint die eigenlijk: ‘Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen.'”

Matthijs van Nieuwkerk: “De derde quote van Henk Krol. Laten we even zien uit die afscheidsbrief: ‘Elk foutje uit het verleden wordt gewikt en gewogen’. Als een soort, ja, iets nieuws wat hij nu ontdekt. Dat is toch eigenlijk ontzettend naïef.”

Cougars
Charlotte Bon, een zogeheten cougar – een oudere vrouw die op jonge mannen valt:  “Ik heb eigenlijk een beetje meegedaan aan het programma om een lans te steken voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. En die is er eigenlijk nog niet helemaal.”

Charlotte Bon:  “Ik val ook eigenlijk – in mijn laatste langere relatie, was ook dertien jaar jonger en ik heb er ook een dochter van – en het mooie van die relatie was dus ook dat er eigenlijk nooit één moment geweest is dat daar een gevoel was van God ja, je bent ouder. … Het heeft met persoonlijkheid te maken, en met uitstraling,  of je bij elkaar past, eigenlijk of je een beetje uit hetzelfde nest komt.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Anita Wix. Waarom val jij op veel jongere jongens?”
Anita Wix, eveneens een cougar: “Nou, eigenlijk vallen ze op mij. Als ik naar een feestje ga, heb ik aantrekkingskracht op veel jongere jongens. Eigenlijk over het algemeen op veel jongere mensen. … Als ik date met iemand is het wel iemand die veel jonger is dan ik.”
Matthijs van Nieuwkerk: “Waarom eigenlijk? Wat is daar leuker aan?”

Anita Wix: “Dat is de limiet, hè! Niet jonger dan mijn eigen zoon.”
Matthijs van Nieuwkerk: “Waarom niet eigenlijk? … Een cougar betekent een roofdier, een panter, op zoek naar prooi.”
Anita Wix: “Dat slaat eigenlijk, eigenlijk nergens op, want zo is het niet.”

Matthijs van Nieuwkerk: “Wat mankeert er aan mannen van 53 jaar?”
Charlotte van Bon: “Ik vind eigenlijk … heb je even? Over het algemeen genomen is mijn ervaring dat mannen veel sneller ouder, oud worden, uitgezakte buik krijgen, hele grote witte onderbroeken dragen.”

Breaking Bad
Wilson Boldewijn, fan van de tv-serie Breaking Bad: “Een man die zo intelligent is, dat hij eigenlijk veel slimmer is, eh, hij kan zijn slimmigheid inzetten in die drugswereld waardoor hij eigenlijk zijn concurrenten te goed af is.”

Tot slot
Cabaretier Pieter Derks: “Dat Obama [aan Rohani] vroeg: ‘Waarom hebben jullie eigenlijk die kernwapens nog?’ … Dan heb ik op deze dag eigenlijk nog de meeste sympathie voor Henk Krol.”

Waar ging het dus eigenlijk over? Eigenlijk. Dus.

6 reacties op Eigenlijk

 1. wim lichtenauer zegt

  Eigen lijk eerst!!
  Wat trouwens gedacht van Tros
  Radar.
  Het ging over het Nederlands in gekochte
  sollicitatiebrieven.
  Dat was “NO GO” en er werd “GETRIGGERD”
  Die mogen wel weer even terug naar school.
  Wim Lichtenauer

 2. Louis zegt

  Het gaat blijkbaar over de vijanden van Henkie Krol. Maar wie zijn die onoverwinnelijke vijanden eigenlijk? Toch Cougars met uitstraling?

 3. Annemie Capellen zegt

  Eigenlijk wel leuk en moet het eigenlijk niet zijn ‘Heeft u vrijdagavond……’ in plaats van ‘Hebt u vrijdagavond….’?

 4. Annemie Capellen zegt

  Met dank Marcel, interessant om te lezen en taal is onderhevig aan veranderingen. Ooit heb ik geleerd dat ‘U hebt….’ foutief taalgebruik is. Andere tijden andere inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *