Chaos

Op de voorpagina van de Volkskrant vandaag een aantal foto’s met enkele zwaar beschadigde auto’s: ‘Vallende bomen veroorzaken chaos’. Gisteren op nrc.nl: ‘Chaos op het spoor’. Schade, ja. Ongemak, ja. Maar chaos? Overdrijven is ook een vak.

2 reacties op Chaos

  1. Tony Parr zegt

    ‘Chaos’ heb ik altijd een bijzonder woord gevonden, want het gebruik ervan te pas en te onpas zegt toch iets over de Nederlandse volksaard, vinnik. Mijn ervaring als buitenlander in Nederland (nog steeds een beetje) is namelijk dat Nederlanders dingen heel gauw als ‘een chaos’ bestempelen. Alles dat zich niet aan het standaard conformeert, dat van de gebruikelijke regels of gewoonten afwijkt, of dat zich niet aan een dienstregeling of een normale gang van zaken houdt, is meteen een chaos. Twee treinen die achter elkaar te laat komen, en ‘het is een chaos bij de NL’. Twee files = ‘Chaos op de wegen’. Het mooiste voorbeeld vond ik de visie van een naamloze Nederlander op de woningbouwpraktijken in België: daar presteert men het om rijen huizen te bouwen die niet allemaal op elkaar lijken. Sterker nog, ieder huis is anders. Een volstrekte chaos, dat begrijpt u wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *