De of het tablet?

TabletWaar denkt u aan bij tablet? Vermoedelijk aan de inmiddels alomtegenwoordige platte pc: de tablet, met de klemtoon op het eerste deel van het woord. Maar hoe zit het met het tablet, met de klemtoon op het tweede deel?

Tony’s
Een paar weken geleden kreeg ik een stuk chocolade cadeau: Tony’s Chocolonely met karamel en zeezout. Om twee redenen een heel goed idee. Ten eerste, ik ben dol op chocolade. Ten tweede, het is een fairtradeproduct. Verantwoorde chocolade dus. Verder was het mijn compagnon die mij de chocolade gaf. En hij heet toevallig ook Tony.

Reep
De chocolade was heerlijk en de verpakking kon al snel de prullenbak in. Eerst nog een blik op de tekst op de achterkant van de wikkel: “De best smakende Tony’s reep ooit. Dat vinden wij, dat vindt onze boekhouder, maar nog belangrijker: dat vind jij ook. Want op jullie verzoek blijven we deze tijdelijke reep nu voor altijd maken. Melkchocolade met karamel en een korreltje zeezout: een reep om serieus te nemen”.

Nu kunnen we een aantal dingen over het taalgebruik van deze beschrijving zeggen, maar ik beperk me tot reep. ‘Een reep chocolade’ is natuurlijk een prima Nederlandse uitdrukking, maar waar ik mee zit, is de volgende vraag: ‘Waar houdt de reep op en waar begint het tablet?’ In mijn perceptie is een reep een smal stuk chocolade, in feite een letterlijke interpretatie van het woord reep.

Tablet
Zodra je het stuk chocolade niet meer in de mond kunt steken zonder de mondhoeken uit te scheuren, zou ik tablet gebruiken. Tablet in de betekenis ‘rechthoekige platte plak van iets’ (Van Dale). Of een ‘plak’ inderdaad.

Wie gebruikt er nog tablet, met de klemtoon op de tweede lettergreep: het tablet in plaats van de tablet? Ik hoor en zie het nooit meer. Zonde. ‘Een tablet chocola’ klinkt zo gezellig. Zo lekker gul. Als er tegenwoordig over tablet wordt gesproken of geschreven, dan gaat het over het oorspronkelijk Engelse woord, over de elektronische tablet. Ook een rechthoekige platte plak, maar toch aanzienlijk minder prettig in de mond.

7 reacties op De of het tablet?

 1. Ton Verjans zegt

  Doe mij maar zo’n giga Toblerone! Heeft toble ook iets met tablet te maken misschien?

 2. Dieke Felix zegt

  Tablet, reep, stuk(je)…..ALLE chocola is mmmmmm…….

  Maar stond er echt ” dat vindT jij ook ” op de achterkant????

  Zonnige chocoweek toegewenst!

 3. Marlies Kamp zegt

  Ik spreek altijd van een chocoladereep, dus eigenlijk nooit van een tablet. Maar strict genomen denk ik dat je gelijk hebt. Zoek maar eens via Google afbeeldingen. Bij ‘chocoladereep’ zie je de smallere exemplaren, terwijl ‘chocoladetablet’ de bredere exemplaren tevoorschijn tovert. Hmm, de volgende keer stuur ik mijn man toch maar naar de winkel voor een chocoladetablet 🙂

 4. Marcel Lemmens zegt

  Ook interessant: zoek op Google Afbeeldingen maar eens op ‘tablet’. Dan vind je uitsluitend foto’s van elektronische tablets. Geen enkel stuk chocolade.

 5. Ton Verjans zegt

  Gisteren trouwens nog een doosje (kleine) zuigtabletten gehaald voor mijn keel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *