Geld op de mat

tafelzilverJe geniet een paar weken van je vakantie en wat blijkt bij terugkomst? De financiële crisis is verzand in beeldspraak en Robeco heeft een nieuw soort bonus bedacht.

Eerst de crisis. PvdA-voorman Samsom zegt in de Volkskrant van 25 juni dat de burger moet worden verleid geld uit te geven: ‘De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen.’ Welke of wiens mat dat precies is, is niet helemaal duidelijk. In ieder geval niet die van de banken, want sparen is uit en uitgeven is in.

Ook Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat dingen anders moeten. Zijn voorstel is dat de overheid onder andere ABN Amro, SNS Reaal, ASR en de hypotheekportefeuille van ING verkoopt. ‘Tafelzilver’ noemt hij dat. ‘Waardevolle bezittingen van een bedrijf’ is de omschrijving in Van Dale. Maar wat blijft er over van een organisatie als de waardevolle bezittingen worden verkocht?

Diezelfde vraag stelden de Japanse kopers van Robeco zich waarschijnlijk ook. Zij willen het ‘tafelzilver’ van de Nederlandse vermogensbeheerder juist behouden. Niets of niemand verkopen dus. Om ‘de continuïteit van de onderneming tijdens het verkoopproces te waarborgen’ krijgen 53 bestuurders en hoge functionarissen van Robeco een bonus van 33 miljoen euro te verdelen. Het wordt echter geen ‘bonus’ genoemd, maar een ‘aanblijfpremie’. Dat is nog eens wat anders dan een ‘oprotpremie’.

De mooiste uitdrukking komt van George Möller, voormalig voorzitter van Robeco. Hij zegt in de Volkskrant van 4 juli over de 33 miljoen euro van Robeco: ‘Je mag het geen bonus noemen. Het is wat ik noem golden handcuffs (gouden handboeien red).’ Exclusieve SM, zullen we maar zeggen. Of: bonussen zijn boeiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *