Passie

passievrucht-largePost van Ton Verjans. Het valt hem op dat het woord ‘passie’ te pas en vooral te onpas wordt gebruikt en hij vraagt zich af of de ‘passiegebruikers’ zich wel realiseren wat het woord betekent. Taalpraat gaat op onderzoek uit.

Wat blijkt? De passie is werkelijk overal. Een halve avond televisie kijken en je hoort kogelstoter en discuswerper Rutger Smith zeggen: ‘Dit is mijn leven, dit is mijn passie.’ In het programma Altijd Wat gaat het over ‘pretstudies’. Een student van het ROC Nijmegen verklaart: ‘Dit is wat ik wil doen, ik heb er echt een passie voor.’ Even later in hetzelfde programma een interview met Ton Heerts: ‘Ik ontmoet hem bij zijn grote passie: FC Twente.’

Even de e-mail bekijken. Een nieuwsbrief van Regardz, verhuurder van congreslocaties, ‘… hernieuwde positionering, …. gast centraal,… ‘ ja daar komt ie: ‘dit doen we al ruim 25 jaar met veel passie en plezier!’ Wat nog meer? Aha, een workshop Brengen in plaats van halen. Focus voor de zzp’er. Eerste zin: ‘Ga terug naar je oorspronkelijke passie’. Vergeten wat je oorspronkelijke passie ook weer was? Geen paniek: doe de passietest uit het boek De Passietest en bepaal je passiescore.

Zoek op Google voor de aardigheid eens op ‘passie’ en echt alles komt voorbij: passie voor koken, passie voor ambachten, passie voor kleur, passie voor de publieke zaak, groene passie, computerpassie, kerk met passie, slagerspassie.

Tijd voor de betekenis. We kijken voor de verandering eens in de Atlas van de Belevingswereld, van Louise van Swaaij en Jean Klare. Het hoofdstuk Passie begint met een citaat van Petrarca: ‘Hij die kan zeggen hoezeer hij brandt, brandt niet erg.’ De schrijvers leggen uit: ‘Petrarca raakt met deze uitspraak de kern van passie: oncontroleerbaar, verslindend, verschroeiend houdt zij huis in ons vertwijfeld gemoed: maakt ons slaaf van onze zinnen en sleurt ons mee naar oorden waar onze rede niet meer redelijk en ons hoofd niet meer koel kan blijven’.

Mocht uw leidinggevende u in de volgende teamvergadering weer eens oproepen uw werk met meer passie te doen, denk dan aan de suggestie van Ton: ‘Passie is wat veel gevraagd. Inzet en betrokkenheid zou al heel mooi zijn’. Duidelijk een man met een passie voor wijze woorden.

2 reacties op Passie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *