Voorsorteren

voorsorterenAfgelopen vrijdag Radio 1 Journaal. Politiek verslaggever Wilco Boom legt uit waarom er geen testvluchten meer worden uitgevoerd met de JSF: ‘Ze willen vooral voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat wordt voorgesorteerd op de aanschaf van de JSF’.

Voorsorteren dus. Wilco Boom betoogt dat doorgaan met het testen van de JSF de indruk zou kunnen wekken dat de politiek haar keuze voor een nieuw gevechtsvliegtuig al heeft bepaald. Presentator Marcel Oosting reageert hier direct op:  ‘Maar dat voorsorteren is toch al gebeurd?’ Wilco: ‘Dat voorsorteren verschilt eigenlijk per betrokkene. De PVDA die wil zeker niet voorsorteren.

Wat is hier aan de hand? Wilco gebruikt ‘voorsorteren’ in een nieuwe betekenis. Marcel neemt het woord meteen over. Maar waar heeft Wilco het vandaan? Heeft hij zich laten beïnvloeden door het Haagse beleidsjargon ? Die kans is groot. Want wat levert een korte zoektocht op internet op? Een kleine selectie:

  • ‘Nu al voorsorteren op uitstroom oudere huishoudens’ (Planbureau voor de Leefomgeving)
  • ‘Boeren kunnen voorsorteren op nieuw Europees landbouwbeleid’ (Nieuwsbericht van de Rijksoverheid)
  • ‘Meldpunt Voorsorteren Nationale Politie’ (Nederlandse politiebond)
  • ‘Voorsorteren op de toekomst van de thuiszorg’ (CDA)

Probeer daar als politiek verslaggever maar eens weerstand aan te bieden. De vraag is nu of wij net als Marcel Oosten, het woord gaan overnemen. Of zal ‘voorsorteren’, net als veel beleidsrapporten, verdwijnen in de la?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *