Is er een dokter in de zaal?

onder de ledenKomt er nog een keer een eind aan die griepepidemie? De halve taalpraatredactie moest er de afgelopen week aan geloven. Onvermijdelijk volgens een van mijn cursisten, want zoiets ‘heb je al lang onder de ledematen.’

 

Spreekwoorden en gezegden, ze zijn de jus van de taal. Ideaal om een betoog te verlevendigen, maar opgepast, het malapropisme ligt op de loer. Wat was dat ook weer? Onze Taal: ‘Malapropismen zijn verhaspelingen van woorden of uitdrukkingen, vaak met een komisch effect.’ Toeval of niet, de afgelopen weken kwamen er heel wat ‘medische missers’ voorbij. Gehoord in de lesruimte:

 • Sinds mijn dochter die nieuwe baan heeft,  is er een stuk van haar schouder gevallen.
 • Toen ik dat hoorde, lagen alle haren achterover.
 • Arme man, hij loopt enorm met zijn emoties onder de arm.
 • André Rieu is een pleistertrekker voor de stad.

Vergissen is menselijk, zelfs op radio en tv. Ingeborg Beugels vindt: ‘Dit is de Grieken door de strot gedrukt’. Andy Houtkamp zegt: ’De marathonloopster stortte door haar hoeven.’ Geert Wilders vindt: ‘Door Europa moeten we hier de mensen het vel over het hoofd  trekken.’ En dan de ijsvogel, die heeft het ook al niet makkelijk: ‘De vorstperiodes doen het beestje de nek om’, horen we in Een Vandaag . L1 presentator Bas van der Zwaan maakte een programma over bacteriën en virussen: ‘De schellen vallen je wel van het gezicht’. Een nieuw paardenvleesschandaal? ‘Er wordt met de beschuldigende vinger naar Nederland gekeken’, aldus Frank Renout in het Radio 1 Journaal. De marathon van Rotterdam dan maar. Koploper Regassa ‘wil een gat slaan, maar dat gaat niet zonder blikken of blozen’, constateert Kamiel Maase. Zo is het maar net: wie wil winnen, moet op de bladeren zitten.

4 reacties op Is er een dokter in de zaal?

 1. Judith zegt

  Leuk! Wat vind je van het volgende citaat (zelf ooit gehoord): ‘Mijn man ligt op de intercity carré’ (= intensive care).

 2. Corejanne zegt

  En nu maar hopen dat die intercity geen vertraging heeft.
  Bedankt voor je reactie!

 3. Rita zegt

  Reactie op het ooit gehoorde citaat van Judith: deze hoorde ik als volgt uitgesproken:
  “Hij ligt op de intensieve kare” .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *