De cito

citoKinderen in groep 8 doen de Cito. Je zet ‘de’ voor een naam en je hebt een nieuw begrip.

Op nos.nl stond afgelopen donderdag: ‘Het CDA is het er ook niet mee eens dat de Cito verplicht wordt.’ Aleid Truijens in de Volkskrant van maandag 25 maart: ‘Mijn dochter doorliep zonder vertraging het vwo en de universiteit. Dankzij de cito.’ Op nos.nl werd ‘de Cito’ nog met een hoofdletter geschreven; bij Aleid Truijens lijkt de verkorte verwijzing naar de toets nog verder ingeburgerd te zijn: de hoofdletter is verdwenen. Van ‘de Citotoets’ via ‘de Cito’ naar ‘de cito’. Interessant om te zien dat het Cito, net als Luxaflex en TomTom, inmiddels zijn eigen eponiem heeft. Ook interessant om te zien hoe efficiënt taalgebruikers met hun taal kunnen omgaan. Het kan soms blijkbaar gerust een beetje minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *